En Sıcak Konular

70 dünya şampiyonluğu kazandı

9 Şubat 2014 13:01 tsi
"F klavye" ile 1965'ten itibaren yarışmalara katılan Türkiye Klavye Takımı, 70 dünya şampiyonluğu ile ilk sırada yer alıyor.

2017 sonuna kadar, kamu kurumlarındaki bilgisayarlarda kullanılmaya başlanacak olan "F klavye" ile 1965'ten itibaren yarışmalara katılan Türkiye Klavye Takımının, 70 dünya şampiyonluğu ile ilk sırada yer aldığı bildirildi.
 
Başbakanlık genelgesinin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle, 2017 sonuna kadar kamu kurumlarındaki bilgisayarlarda kullanılmaya başlanacak "F klavye" ile 1965'ten itibaren yarışmalara katılan Türkiye Klavye Takımının, kazandığı 70 dünya şampiyonluğu ile ilk sırada yer aldığı bildirildi.
 
"F klavyenin" mucidi olarak bilinen Uluslararası Bilgi İşlem Federasyonu Türkiye Grubu Başkanlığı (İntersteno-Türk) Onursal Başkanı İhsan Sıtkı Yener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğretmenlik yaparken 1946'da başladığı Türkçe'ye uygun daktilo geliştirme çalışmalarının, 20 Ekim 1955'te, "Bakanlıklar arası Standardizasyon Komitesi" tarafından, ardından da "Devlet Malzeme Ofisi" ve "Türk Standartları Enstitüsü" tarafından kabul edildiğini söyledi.
 
Bu tarihten itibaren aralıksız olarak çalışmalarına devam ettiğini dile getiren Yener, bunu sadece Türkiye içerisiyle sınırlamadığını, F klavyenin dünyadaki yerini alması için de birçok girişimde ve çalışmada bulunduğunu ifade etti
 
Fklavye birinci, Q klavyenin şampiyonluğu yok
 
Bu kapsamda Türkiye'de daktilo şampiyonaları düzenlediğini belirten Yener, şunları aktardı:
 
"2. Dünya Savaşı'ndan sonra yenilenen Dünya Şampiyonaları Yönetmelikleriyle, 1955'ten başlayarak her 2 yılda bir yapılmakta olan şampiyonalara Türk yarışçıların katılabilmesi için çalıştık. 1960'larda elektrikli, 1970'lerde elektronik daktilolarla, 1980'lerden itibaren bilgisayarlarla ve 2000'lerde internet aracılığıyla yapılan dünya şampiyonalarına, Türk yarışmacılar damgasını vurdu.
 
Paris'te 1965'te düzenlenen şampiyonada Türk yarışmacı Ece Özbayrak ile ilk şampiyonluğumuzu kazandık. O tarihten bu yana yapılan yarışmalarda Türk yarışmacılar kazandıkları 70 şampiyonlukla açık ara önde bulunuyor. İkinci sıradaki Almanlar'ın 48, Çekler'in ise  25 şampiyonlukları var. Yarışmalara Q klavye ile katılan Amerikalılar'ın ve İngilizler'in ise henüz hiç şampiyonlukları bulunmuyor." 

aa


Bu haber 750 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,359 µs