En Sıcak Konular

II. Abdülhamid'in kayıp hazinesi

10 Şubat 2014 09:12 tsi
II. Abdülhamid'in kayıp hazinesi Osmanlı İmparatorluğu'nun 34. padişahı ve 113. İslam halifesi Sultan Abdülhamid'in vefatının 96. yıl dönümünde akıbeti bilinmeyen hazinesiyle ilgili Avusturya Devlet Arşivlerinde saklanan belge ortaya çıkarıldı.

Ölümünün 96. yıldönümünde Derin Tarih Dergisi Abdülhamid dosyasını açtı. Selanik'e sürüldükten sonra, hazinesi de peşi sıra götürülen Sultan Abdülhamid'in, hazinesini teslim almadığını belirten Bekir Tank, 'Bununla da yetinmeyenler Abdülhamid Han'ın kendi rızasıyla hazinesini devlete verdiğini iddia etti' dedi.

Osmanlı İmparatorluğu'nun 34. padişahı ve 113. İslam halifesi Sultan Abdülhamid'in vefatının 96. yıl dönümünde akıbeti bilinmeyen hazinesiyle ilgili Avusturya Devlet Arşivlerinde saklanan belgeyi Derin Tarih Dergisi ortaya çıkardı. İstanbul'dan Selanik'e sürülen Sultan Abdülhamit'in hazinesinin de peşinden götürüldüğünü belirten dosyayı İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Bekir Tank, 'Hazine Abdülhamid Han'a teslim edilmediği gibi transfer ve teslimiyle ilgili gerekli imzaları da onun yerine başkaları attı. Bununla da yetinmeyenler Abdülhamid Han'ın kendi rızasıyla hazinesini devlete verdiğini iddia etti' diye anlattı.

ARACIYLA İLETİYOR

Sultan Abdülhamid'in servetini İstanbul'da şubesi bulunan Alman bankasına yatırdığını ifade eden Tank, 'Henüz tahta geçmeden önce icra ettiği meslekten dolayı şahsi bir serveti bulunan Sultan'ın saltanatı boyunca geliri milyonlara ulaşmış olabilir.' şeklinde konuştu. Selanik mahreçli olan belgelerde Alatini Köşkü'nde hapsedilen Abdülhamit han hakkında önemli ipuçları verdiğini kaydeden Tank, Sultan ile maiyetindekilerin dış dünyayla ilişkilerinin kesildiği Sultan'ın ise istediklerini ancak amir üzerinden iletebildiği bilgilerini içeriyor.

BAŞKASI İMZA ATTI

Alman Bankası (Reichs Bank) Berlin Direktörlüğü'nden Sultan Abdülhamid'e iadeli taahhütlü, bizzat kendisine diye gönderilen ve Avusturya Postası tarafından getirilen mektubun ilgili bölümünü sultan değil, onun adına Rasim Efendi'nin imzaladığına dikkat çeken Tank, 'Mektup Abdülhamid'in çokça konuşulan serveti ve Jön Türklerin bütün enerjileriyle gerçekleştirmeye çalıştıkları transferle ilgilidir. Belgeye göre Almanya'nın Selanik Konsolosu da Alman Hükmetinin bu konuda desteğini esirgemeyeceğine dair güvence vermekte, buna karşılık Türk hükümetinin bilinen ekonomik tavizleri vermesini şart koşmaktadır' diye anlattı.

İNANMAK ZOR

Selanik'ten gönderilen 14 Temmuz 1909 tarihli belgede Alman Bankası'nda bulunan paranın İstanbul treniyle Selanik'e getirildiği ve Osmanlı Bankası'nın buradaki şubesine teslim edildiğine yer verilirken, paranın teslimi Alman Bankası Direktörü Fritz Neef ile şahsen oradaki Osmanlı Bankası Şubesi direktörü olan Vitalis'e yapılıyor. Tank, 'Sultan'ın Alatini Köşkü'nde gözaltında hangi şartlarda yaşadığını yeni öğrenen yetkililere göre, hazinesini Türk devletine verdiğine inanmak kolay değil' diyor.

ARAŞTIRILMALI

Sözkonusu belgelerde Sultan Abdülhamid'in Rasim beyden başkasıyla konuşmasının yasaklandığına dikkat çekilirken, bu yasağın beraberindekileri de kapsadığı görülüyor. Son bilgilere göre bahçeye dahi çıkılmasına izin verilmeyen Sultan Abdülhamid'in, kendisine ait mirasla ilgili farklı kişilerin karar verebileceği üzerinde durulurken, uzmanlar konunun derinlemesine araştırılması gerektiğine inanıyor.

Yeni Şafak



Bu haber 1,164 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,607 µs