En Sıcak Konular

Faiz lobisi kara liste oyunu peşinde

11 Şubat 2014 08:25 tsi
Faiz lobisi kara liste oyunu peşinde Paris’teki FATF genel kurulu öncesi ‘Türkiye’yi kara listeye alacaklar’ dedikodusuyla piyasalara baskı kurmaya çalışılıyor.

Seçim ayarlı operasyonda düğmeye yolsuzluk iddiasıyla basılırken, Türkiye’yi karalama çalışmaları hız kazandı. Yarın Paris’te başlayacak olan ve Türkiye’yi ‘kara-gri’ listeden kurtaracak toplantı öncesinde kara plan devreye girdi. Toplantı öncesi piyasalara Türkiye’nin bir alt basamak olan kara listeye alınacağı pompalandı. Çıkarılan dedikodu, Standard&Poor’s’un (S&P) cuma günü Türkiye’nin görünümünü negatige çevirmesinden daha çok etkili oldu.

Piyasalar izliyor

Piyasalar tarafından yakından izlenen toplantı öncesinde Borsa İstanbul dan güne yüzde 1.14 düşüşyle başladı. Borsa günü yüzde 0.87 kayıpla 64 bin 50 puandan kapatırken dolar da gün içinde bir ara 2.23 lirayı aştı. Dolar günü ise 2.22 liradan tamamladı. Piyasa çevreleri yarın Paris’te başlayacak olan toplantı öncesi kamuoyunda “Türkiye’yi asıp kesecekler, kara listeye alacaklar” gibi bir algı oluşturulmaya çalışıldığını belirttiler. Üst düzey bir Maliye yetkilisi ise toplantı öncesinde kanun, yönetmelik ve kararname ile üzerine düşen tüm yükümlülüklerin yerine getirildiğine dikkat çekerek farkı olaylarla bağlantı kurularak Türkiye’nin elinin zayıflatılmaya çalışıldığını kaydettiler. Edinilen bilgilere göre Ankara, Paris’teki Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) genel kurulu öncesi tüm hazırlıklarını tamamlarken, Türkiye’nin kara listeye alınma gibi bir ihtimal bulunmuyor.  Türkiye, terörizmin finansmanı ve kara para ile mücadelede birkaç ay önce önemli bir adım atmıştı. BM Güvenlik Konseyi’nin kararı doğrultusunda El Kaide ve Taliban bağlantılı kişi ve kuruluşların mal varlıkları kararla donduruldu.

S&P: Hemen not indirimi olmaz

Türkiye’nin görünümünü düşüren Standard&Poor’s’un Başanalisti Frank Gill “Hemen bir not indirimi olmayacak” dedi. BloombergHT ve CNBC-e’nin sorularını yanıtlayan Gill, görünümün ‘negatif’e indirilmiş olmasının bir not indiriminin habercisi olup olmadığının sorulması üzerine mayısta bir gözden geçirme daha yapacaklarını söyledi. “Görünümün anlamı şu: Önümüzdeki 12 ay boyunca yüksek olasılıkla not aynı şekilde kalacak” diyen Gill, negatif görünümün anlamının 12 ayın içinde not indirimi gelebilmesi demek olduğunu söyledi. “Seçim sonucu bizim için önemli değil” diyen Gill, sert inişin olasılıklar dahilinde gerçekleşmesi, istikrarın bozularak bankacılık sisteminde baskı yaratması durumunda önümüzdeki sene içinde not indiriminin gelebileceğini ifade etti.

Star



Bu haber 1,359 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,015 µs