En Sıcak Konular

Arılar erken işbaşı yaptı

11 Şubat 2014 11:58 tsi
Batı Karadeniz'de yaklaşık bir aydır mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, Yığılca arılarının ilkbahar gelmeden polen, yavru ve bal yapmasına yol açtı.

Batı Karadeniz'de yaklaşık bir aydır mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, Yığılca arılarının ilkbahar gelmeden polen, yavru ve bal yapmasına yol açtı.
 
Yığılca Bal Üreticileri Birliği Başkanı Nusret Kara, AA muhabirine, arıların bahar havası yaşadıklarını ve yavru yaptıklarını söyledi.
 
"Arılar erken şekilde bal yapmaya hazırlanıyor" diyen Kara, bu sezon polenin bol olacağını ancak arıların erken uyanmasının iyi taraflarının yanında kötü tarafları da bulunduğunu anlattı.
 
Kara, sıcaklıklardaki ani düşüşlerin arıları olumsuz etkiyebileceğini ifade ederek, şunları belirtti:
 
"Şu anda arılar yavru basmış durumda. Bala erken şekilde girecekler. Şubat ayında arının çok hızlı gelişimi var. Aşırı soğuma halinde kayıplar yaşanabilir. Yavrular kendilerini ısıtamayabilir, üşüyebilir, arılar da bunları söküp atabilir. Arı, iklime göre kendini yenileyebilen bir hayvan.
 
Yığılca balının lezzetinin en önemli sebebinin, Yığılca arısının dilinin uzun olması ve her arının ulaşamadığı nektarları toplayabilmesinden kaynaklandığına işaret eden Kara, "Arımız çiçeklerin derinliklerindeki özleri bu sayede rahatlıkla alabiliyor" dedi.
 
Normal şartlarda arıların bu dönemde sakin olmaması gerektiğini vurgulayan Kara, "Havaların sıcak gitmesi arılarımızı erken uyandırdı. Bunun iyi ve kötü yönleri var. Biz inşallah arılarımızda bunların iyi yönlerini görürüz. Arı, şubat ayında bal yapıyor ancak normal şartlarda bu bölgede böyle olmaması lazım. Şubat ayında bugüne kadar böyle bir durum yaşamadık. Kış uykusundan daha erken uyandılar diyebilirim" diye konuştu.

aa


Bu haber 498 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,000 µs