iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Yıllarca enerjinin göbeğinde olacağız

11 Şubat 2014 12:48 tsi
Yıllarca enerjinin göbeğinde olacağız Enerjimiz yok. Yılda 47 milyar metreküp doğal gaz tüketiyoruz. 2030’da 81 milyar olacak! Ne yapacağız? Kolay!.. iyibilgi Ankara

Türkiye bugün-seçimler öncesi-dalgalı bir dönemden geçiyorsa da, eş zamanlı olarak bir enerji piyasası reformları ve altyapı çalışmaları yürütüyor. Esasen, o dalgaları yükselten bir konu da bu.

Çünkü bu yapısal çabalar Türkiye'nin bir enerji merkezi olma planından besleniyor. Konuyla ilgili bir kesim bu planı gerçekçi bulmuyor bir kesim de, "niye gerçekçi bulmadığınızı biliyoruz" diyor.

Ankara'nın enerji planlarını zorlayan ana etmen, "enerji sahibi olmamak" ise hem zorlaştırıp hem kolaylaştıran etmen de, "çevresinin hep enerji olması!"  Türkiye'nin enerjiye ihtiyacı var. Aldığı enerjinin istikrarlı olmasına ihtiyacı var. Ve bunlar bir yandan Türkiye'yi mahkûm ederken, o çevre enerjisinin hemen hepsinin Türkiye üzerinden geçmesi de "enerjiyi Ankara'ya zincirliyor."

Üstelik bu durum enerji dengeleri değişse de değişmeyecek bir durum. Çünkü coğrafya değişmeyecek. Şimdi görüntü dalgalı ama yıllar yıllar sürecek bir dönemde Türkiye, Orta Asya, Ortadoğu ve Avrupa kilit aktör olmayı sürdürecek.

Tabii bu rahat davranarak kazanılacak bir pozisyon da değil. Çünkü büyük yatırımlar, örneğin 10 yıl içinde sadece bu konu için 100 milyar dolar gerekiyor. Bu da dışarıdan getirtmek demek. Bu da politik istikrar demek! Yani hem iş hem dış dengeleri tüm boyutlarıyla kontrol edecek bir iktidar demek. Sandık da işte o demek.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,006 µs