En Sıcak Konular

YSK'dan şaibeye karşı çifte tutanak

11 Şubat 2014 13:50 tsi
YSK, seçim sonuçlarını maniple ederek şaibe oluşturmak isteyen çevrelere karşı önlem aldı. 30 Mart'ta ilk kez uygulanacak sistemle, tüm sandıklara ait tutanaklar siyasi partilere gönderilecek.

Yerel seçim sonuçlarına ilişkin kamuoyunda şaibe algısı oluşturmak isteyen çevreler şimdiden bu yönde iddiaları gündeme getirirken, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), 30 Mart yerel seçimlerinde ilk kez uygulayacağı sistemle sonuçların maniple edilmesi önlenecek.

ÇİFTE KONTROL YAPILACAK

Yeni Şafak'tan Kezban Bülbül'ün haberine göre; seçimlerin ve seçim sonuçlarının güvenliği için tüm siyasi partiler teşkilatları ve belirledikleri sandık müşahitleri aracılığıyla önlemler alırken, YSK'nın 30 Mart'ta uygulayacağı sistem de sonuçların daha şeffaf olarak takip edilmesini sağlayacak. Siyasi partiler hem kendi görevlileri hem de YSK'dan gelecek sandık tutanakları ile sonuçlara ilişkin çifte kontrol imkanı bulacak.

HAVELSAN'DAN DESTEK

Şimdiye kadar uygulanan sistemde, ilçe seçim kurulunda, ilçedeki tüm sandıkların sonuçları birleştirildikten sonra tutulan tutanak ilgili yerlere gönderiliyordu. 30 Mart yerel seçimleri için YSK'nın Havelsan'la yaptığı bir çalışmayla, tüm ilçe seçim kurullarında bir tarayıcı bulunacak. İlçe seçim kuruluna gelen sandık tutanaklarının tümü tek tek taranıp bilgisayara aktarıldıktan sonra siyasi partilerin genel merkezine gönderilecek.

TÜM SANDIKLARIN SONUCU GÖRÜLECEK

Bir ilçede örneğin 800 sandık kurulmuşsa her 800 sandığın tutanağı tek tek taranarak partilere ulaştırılacak. Böylece partiler sadece ilçede aldıkları oyları değil, her bir sandıktaki oy sayımına ilişkin tutanakları da görecekler. YSK'dan gelen sandık bazlı tutanakları, kendi üyelerinden gelen sonuçlarla karşılaştırabilecekler. Partiler ayrıca resmi sandık sonuçlarını kendileri toplayıp, ilçe seçim kurulunda sandık sonuçları birleştirilirken bir yanlışlık yapılmışsa bunu kolaylıkla tespit etme imkanı bulacaklar.

haber7

Bu haber 506 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,260 µs