En Sıcak Konular

İlk AWACS geç geldi

11 Şubat 2014 15:01 tsi
İlk AWACS geç geldi Boeing'e ceza yolda!

Türkiye’nin 2003’te Boeing ile imzaladığı anlaşma uyarınca 4 AWACS uçağının 2008’de teslimi gerekiyordu. Ancak uçakların ilki geçen hafta Konya’ya ulaştı. Boeing’e 6 yıllık gecikme için ceza kesilecek.

Türkiye’nin alçak irtifa hava gözetleme kapasitesini üst düzeye çıkartmak için Boeing’e sipariş verilen erken uyarı uçağı AWACS 737-700’ün teslimatı yılan hikayesine dönmüştü. Türkiye ile İsrail arasında gerilen ilişkiler nedeniyle uçağın elektronik aksamının üretilmesinde görevli İsrail firması Elta, İsrail Savunma Bakanlığı’nın onay vermemesiyle nedeniyle sorumluluğunu yerine getirememiş, bu nedenle uçağın üretimi gecikmişti. Boeing’den kaynaklanan başka sorunlar da eklenince AWACS’ların teslimatı gerçekleşemedi.

1.6 milyar dolarlık anlaşma

Son olarak Nisan ayında dönemin Savunma Bakanı İsmet Yılmaz Boeing’e gecikme nedeniyle ceza kesileceğini duyurdu. Bu ceza sözleşmede yer alan, ‘Her gecikilen gün için binde 3 oranında ceza uygulanır’ maddesi gereğince 600 milyon dolar düzeyinde hesaplanıyordu. Bu da 4 AWACS’ın Türkiye’ye maliyetini 1.6 değil 1 milyar dolara çekecekti. İlk AWACS uçağı geçtiğimiz hafta Konya 3’üncü Ana Jet Üssü’ne gönderildi.

‘Bedava yedek parça verelim’

21 Şubat’ta resmi teslimat töreninin üst düzey katılımla gerçekleşeceği açıklandı. Kapalı kapılar ardında ise Boeing’in ödeyeceği tazminat konusunda pazarlıklar sürüyor. Defence News adlı savunma sitesine konuşan Boeing yetkilileri, firmanın Türkiye’ye para cezası yerine bedava yedek parça, garanti süresinin uzatılması ve ücretsiz bakım olanaklarını içeren bir paket teklif ettiğini belirtti. Müzakereler sürüyor.

Vatan



Bu haber 1,133 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,391 µs