En Sıcak Konular

İnsani yardım karar tasarısı görüşüldü

12 Şubat 2014 09:12 tsi
BM Güvenlik Konseyi'nin gündeminde Suriye'de yaşanan insanlık dramı vardı.

BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye'nin tüm bölgelerine kesintisiz tam yardım ulaştırılabilmesi için Avustralya, Ürdün ve Lüksemburg tarafından hazırlanan karar tasarısı üzerinde görüşmeler başladı.
 
BMGK'daki 15 ülkenin daimi temsilcisi düzeyinde başlanan ve kapalı gerçekleşen görüşmede tasarıya ilişkin ilk görüşlerin paylaşıldığı öğrenildi. Daimi temsilcilerin ayrılmasının ardından görüşmelerin uzmanlar seviyesinde devam ettiği kaydedildi.
 
Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Gerard Araud, BMGK çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, tasarı hakkındaki müzakerelerin ne kadar süreceğini henüz bilmediklerini belirterek, tasarının bir an önce kabul edilmesinden yana olduklarını söyledi.
 
Tasarıda Suriye'deki tüm bölgelere insani yardım ulaştırılmasının temin edilmesinin istendiğini kaydeden Araud, insani yardım konusunda Suriye'de uzun süredir önemli bir adım atılamadığını ifade etti.

Ruanda'daki soykırımdan bu yana en büyük insani krizin Suriye'de yaşandığını vurgulayan Araud, 3 milyon Suriyelinin yardımlara düzenli olarak ulaşamadığını anlattı.
 
"DENGELİ BİR TASARI"
 
Karar tasarısının gayet dengeli ve basit hazırlandığını ifade eden Araud, "Tasarıda, kentlerdeki kuşatmanın kaldırılması, rejim tarafından gerçekleştirilen hava saldırılarının sonlandırılması, okul ve hastanelerin asker ve silahtan arındırılması, insani yardımlara izin verilmesi çağrısı yapılıyor. Çok sade, politik olmayan, dengeli ve itiraz edilmemesi gereken bir tasarı" dedi.
 
Tasarıda düzeltmeler de yapılabileceğini dile getiren Araud, hazırlanan metnin provokatif ya da "halkla ilişkiler" çalışması olarak değerlendirilemeyeceğini söyledi. Araud, "Cenevre görüşmeleri devam ederken böyle bir tasarının gündeme gelmesini nasıl değerlendirdiğinin" sorulması üzerine de tasarının Cenevre görüşmelerini etkilemesini istemediklerini ancak Cenevre'deki görüşmelerde de kimsenin önemli bir gelişme göremediğini ifade etti.
 
"FİKİR ALIŞVERİŞİNDE BULUNDUK"
 
Daha önceki açıklamalarında tasarıyı "tek yanlı ve kabul edilemez" bulduğunu belirten Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin ise BMGK çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtlamadı.
 
Churkin, Konsey çıkışında sadece, "Suriye'deki insani sorunlara ilişkin fikir alışverişinde bulunduk" ifadelerini kullanmakla yetindi.
 
Churkin daha önce yaptığı açıklamalarda, tasarının Cenevre'deki politik sürece zarar verebileceğini belirterek, zamanlamanın doğru olmadığını belirtmiş ve tasarıyı veto edecekleri sinyalini vermişti.

trthaber



Bu haber 500 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,120 µs