En Sıcak Konular

Bernanke'nin yolunda yürüyecek

12 Şubat 2014 10:03 tsi
Bernanke'nin yolunda yürüyecek ABD Merkez Bankası FED'in yeni Başkanı Yellen, eski Başkan Bernanke döneminin para politikasını sürdürerek tahvil alımını azaltacaklarını söyledi.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde yaptığı konuşmada, Amerikan ekonomisinin durumu ve uygulamayı planladığı para politikaları konusunda bilgi verdi, soruları cevapladı. ABD Kongresi önündeki ilk resmi konuşmasını yapan Yellen, işsizlik sorununa vurgu yaparken tahvil alımlarının belli bir plana bağlı olmadan azaltılmaya devam edileceğini vurguladı.
 
Yellen, konuşmasında ekonominin tam istihdama kavuşması ve enflasyonun yüzde 2 düzeyinin fazla aşağısında veya yukarısında bulunmaması şeklindeki, bankanın her iki görevini de yerine getirmeye kararlı olduğunu belirtti.
 
Fed'in varlık alım programını başlattığından bu yana işsizlik oranının yüzde 1,5 azaldığının altını çizen Yellen, ancak bu sonucun arzu edilen düzeyde olmadığını vurguladı. Yellen, özellikle altı aydan fazla iş gücünün dışında kalan kişi sayısının fazla olmasının, sorunun çözümünü zorlaştırdığını belirtti.
 
Ekonominin toparlanmaya başlamasına karşın enflasyonun Fed'in koymuş olduğu yıllık yüzde 2 hedefinin altında yüzde 1 düzeyinde seyrettiğini anlatan Yellen, son zamanlarda gerek petrol fiyatlarının ve gerekse petrol dışı bazı ürünlerin fiyatındaki düşüşün kalıcı olacağına inanmadığını söyledi.
 
Yellen, ekonomik verilerin, işgücü piyasasında iyileşme ve enflasyonda yükselme yolundaki politika yapıcıların beklentilerini desteklemesi durumunda varlık alımlarını ölçülü bir hızda azaltmaya devam edeceklerini ifade etti.
 
Konuşmasında eski Fed Başkanı Bernanke’den ve yönetiminden de övgüyle bahseden Yellen, uygulayacağı para politikalarında devamlılığa önem vereceğini kaydetti. Finansal piyasalardaki oynaklığı dikkatle izlediklerini vurgulayan Yellen, şu aşamadaki gelişmelerin ABD ekonomisi için ciddi bir risk oluşturmadığı değerlendirmesini yaptı.
 
Bugün ilk resmi konuşmasını yapan Yellen, üç yıl boyunca eski Başkan Bernanke’nin yardımcılığını yürüttükten sonra Fed’in ilk kadın başkanı olarak 3 Şubat tarihinde yeni görevine başlamıştı.
 
Yellen’in Fed Başkanı sıfatıyla yöneteceği ilk Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı 18-19 Mart'ta yapılacak.

aa


Bu haber 571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    34,387 µs