En Sıcak Konular

Türkiye dört gözle bu kararı bekliyor

12 Şubat 2014 17:21 tsi
Mali Eylem Görev Gücü, bugün Paris'te toplandı. Toplantının Türkiye'yi ilgilendiren önemli bir yönü bulunuyor.

OECD bünyesinde faaliyet gösteren ve kara para aklama ile terörün finansmanıyla mücadele edilmesi için kurulan Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force - FATF) toplantıları bugün Paris 'te başladı.

Rusya'nın dönem başkanlığını yaptığı FATF'ın Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 36 üyesi bulunuyor. 1989 yılında G-7 ülkelerinin girişimi ile kurulan FATF, kara para aklamaya karşı yasal, finansal, operasyonel ve uluslararası konularda tedbirler alınması için çalışırken kara para aklama teknik ve trendlerine karşı tedbirler ve stratejiler geliştirmek gibi hedefler üstlenmiş durumda.

TÜRKİYE GRİ LİSTEDE

Türkiye'nin uzun süredir bu kuruluşla problemi bulunuyor. Bir süredir gri listede bulunan ve geçtiğimiz Kasım ayındaki ön toplantıda kara para aklanması suçuyla ilgili birçok uyarılarda bulunulan Türkiye'nin bağımsız kaynaklara göre gereken adımları atmadığı ifade ediliyor. Bugün ya da yarın sonuçları açıklanması beklenen toplantıdan çıkacak sonuçsa birkaç senaryo halinde değerlendirilmekte. Görev gücünün tanımlarına göre ülkeler beyaz, gri, koyu gri ve siyah olarak adlandırılıyor. Beyaz liste bu suçlarla tamamen mücadele eden ve tam işbirliği halindeki ülkeleri tanımlarken ortada bulunan gri listede Türkiye, Yemen, Endonezya, Suriye, Etiyopya gibi ülkeler bulunuyor. Kara liste ise İran ve Kuzey Kore gibi ülkeleri kapsıyor ki bu ülkeler hem terör finansmanı sağlamakla hem de açıkça kara para aklamakla itham ediliyor.

TÜRKİYE MERCEK ALTINDA

Zaman Fransa Genel Yayın Yönetmeni Emre Demir'in Samanyolu Haber'e yaptığı açıklamaya göre kararın bugün ya da yarın çıkması bekleniyor.  Demir'e göre 17 Aralık'ta gerçekleşen yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrası büyük miktarda kara paranın aklandığı yönündeki iddiaların ortaya çıkması, bu toplantıyı Türkiye açısından önemli kılıyor. Daha önce beyaz listeye girmek için mücadele eden Türkiye'nin koyu gri listeye alınmak ya da gri listede bırakılmak tehlikesiyle karşı karşıya olduğu, az da olsa kara listeye alınma tehlikesiyle yüz yüze olduğu ifade ediliyor.

ABD HAZİNE BAKANLIĞI AÇIKLAMASI ÖNEMLİYDİ

Geçtiğimiz hafta, medyada fazla yer bulmasa da ABD Hazine Bakanlığı 'nca çok önemli bir açıklama yapıldı. Bakanlık, içinde Türkiye'nin de bulunduğu bir dizi ülkedeki şirket ve bireylere yeni ambargolar getirdi. Bunun yanı sıra, ABD Hazine Bakanlığı, ilk kez Suriye'ye giden El Kaide unsurları ve para yardımından dolayı Türkiye'nin rolüyle ilgili bir açıklama yaptı. Hazine Bakanlığı, İran merkezli bir El Kaide yöneticisinin varlığını, bu kimsenin Suriye'ye, Türkiye üzerinden El Kaide'ye para ve savaşçı gönderdiğini belirtmişti.

Açıklamalar Türkiye için büyük ve riskli bir durumun ortada bulunduğunu teyit ederken gözler şimdi Paris'ten gelecek haberde. Olumsuz bir haberde Türkiye'de özellikle mali piyasaların buna sert tepki verebileceği ifade ediiyor

Rusya'nın dönem başkanlığından düzenlenecek toplantılar, 14 Şubat Cuma günü sona erecek.

Bu haber 530 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,410 µs