En Sıcak Konular

Teşvik paketi yatırımları arttırdı

12 Şubat 2014 17:30 tsi
Yatırımlara vergi, faiz ve prim desteğinin verildiği paketten yararlanmak isteyen şirketlerin 2013 yılında taahhütte bulunduğu sabit yatırım tutarı bir önceki yıla oranla yüzde 63 arttı

5 Nisan 2012'de açıklanan ve "süper teşvik" olarak adlandırılan paket, yatırımlarda büyük oranda artış getirdi.

Türkiye'yi 6 bölgeye ayıran; yatırımlara vergi, faiz ve prim desteğinin verildiği paketten yararlanmak isteyen şirketlerin 2013 yılında taahhütte bulunduğu sabit yatırım tutarı bir önceki yıla oranla yüzde 63'lük rekor artışla 93.9 milyar liraya yükseldi.

5 BİNE YAKIN BELGE DÜZENLENDİ

Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, 2013 yılında sabit yatırım tutarı 93,9 milyar lira olan 4 bin 985 adet Yatırım Teşvik Belgesi düzenlendi. Şirketler, bu belgeler kapsamında 190 bin 385 kişilik istihdam öngördü. 2012 yılında sabit yatırım tutarı 57,6 milyar lira olan 4 bin 317 adet Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenmiş, bu belgeler kapsamında 146 bin 830 kişilik istihdam öngörülmüştü. Geçen yıl düzenlenen teşvik belgesi sayısı 2012'ye oranla ciddi bir artış kaydetmese de, şirketlerin taahhütte bulunduğu sabit yatırım tutarında yüzde 63'lük artış meydana getirdi.

Geçen yıl düzenlenen 4 bin 985 adet yatırım teşvik belgesinin 4 bin 745'i yerli sermayeli firmalar tarafından alındı. Söz konusu bu firmalar 80,7 milyar liralık yatırım sözü verirken, 240 teşvik belgesi düzenlenen yabancı sermayeli firmalar ise 13,2 milyar liralık sabit yatırım taahhüdünde bulundu.

REVAÇTA OLAN SEKTÖRLER

Teşvik belgesi düzenlenen Turang Transit Taşımacılık, 11,5 milyar lira ile geçen yıl sabit yatırım tutarı en fazla olan şirket oldu. Söz konusu firma yaptığı yatırımda 500 kişilik istihdam öngörüsünde bulundu. Transit doğalgaz boru hattıyla taşımacılık hizmeti veren şirketin KDV İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Vergi İndirimi Oranı ile Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği alması öngörüldü.

Bu şirketi 2,9 milyar lira ile TÜPRAŞ takip etti. TÜPRAŞ için öngörülen destek unsurları ise KDV İadesi, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği 7 Yıl, Vergi İndirimi Oranı yüzde 90, YKO yüzde 50, KDV İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti ve Faiz Desteği oldu. TÜPRAŞ'tan sonra ise 2 milyar lira ile Riotur, 1,9 milyar lira ile de Cenal Elektrik geldi. Miktar bazında en büyük teşvik belgesi düzenlenen ilk 10 firmadan 6'sının enerji sektöründe yer aldığı kaydedildi. İlk 10'da yer alan firmalardan biri kimya sektöründe yer alırken, diğer üçünün ise madencilik-istihraç ve işleme alanında faaliyet gösterdiği belirlendi.

 



Bu haber 544 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,801 µs