En Sıcak Konular

Davutoğlu: Bosna'ya herkes destek olmalı

12 Şubat 2014 17:31 tsi
Davutoğlu, "Bosna Hersek'in yalnız olmadığını, her an yanında Türkiye'nin bütün imkanlarıyla bulunduğunu ifade etmek üzere buraya gelmiştik. Eminim bu mesaj alınmıştır'' dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Bosna Hersek'in yalnız olmadığını, her an yanında Türkiye'nin bütün imkanlarıyla bulunduğunu ifade etmek üzere buraya gelmiştik. Eminim bu mesaj alınmıştır'' dedi.

Davutoğlu, çalışma ziyareti kapsamında Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’daki temaslarını tamamladıktan sonra, gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

Saraybosna’daki temasları çerçevesinde, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleri Bakir İzzetbegoviç, Jelyko Komşiç ve Neboyşa Radmanoviç, Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumciya, Avrupa Birliği'nin Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Valentin Inzko ve Reis-ul Ulema Huseyin Kavazoviç ile bir araya geldiğini ifade eden Davutoğlu, Saraybosna ziyaretinin son derece zamanlıca ve faydalı bir ziyaret olduğunu vurguladı.

Davutoğlu, Temaslarını tamamladıktan sonra İzzetbegoviç ve Lagumciya ile birlikte yemek yediklerini, bu yemek sırasında da bütün günün değerlendirmelerini birlikte ele aldıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

“Bosna’da, özellikle seçime giden bir süreçte, kamu düzeninin tekrar sağlanması ve barışçıl gösteri hakkını kullanma konusunda zaten herkesin ortak bir kanaati var. Ancak, bu gösteri hakkının, kamu düzenini bozmayacak, kamu binalarına zarar vermeyecek şekilde yapılmasını teminen alınacak tedbirler konusunu el aldık. Ayrıca, bütün görüştüğüm lidelere, şu hususları vurguladım: İki şey mutlaka engellenmeli, üç husus da mutlaka teşvik edilmeli. Engellenmesi gereken hususlardan birincisi, etnik çatışmalar. Etnik veya mezhebi temelli çatışmalar kesinlikle engellenmeli, herkesin bunda ortak bir tutumu olmalı. İkincisi de devletin ve devlet kurumlarının işlevsiz hale gelmesi engellenmeli. Yani devlet kurumları ve kurumsal işleyiş sürdürülmeli.”

Bosna Hersek yalnız değil

Davutoğlu, teşvik edilmesi gereken üç hususa dair de şunları söyledi:

"Teşvik edilmesi gereken üç hususun ilki ise; siyasal reformlar. Çünkü gerçekten Bosna Hersek devletinin işleyişinin temeli olan Dayton Antlaşması bir ateşkes antlaşmasıdır. Dolayısıyla çatışmaları bitirmiştir, ama işleyen bir devlet mekanizması kurmak konusunda yeterli olamamıştır. Bütün liderlerle bunu paylaştım. Bir siyasal reforma ihtiyaç var. İkincisi, ekonomik reform ve ekonomik yardım paketi geliştirilmesi lazım. Bunu da uluslararası toplumla, Avrupa Birliği (AB) ile ABD ile, gerektiğinde İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ile görüşeceğiz mutlaka. Türkiye’nin zaten 100 milyon avroluk kredisi vardı, kullanıldı ve son derece başarılı bir proje oldu. Üçüncü teşvik edilmesi gereken ve herkesin bu konuda ortak tavır takınması gereken husus ise, Bosna Hersek'in uluslararası irtibatlarının güçlendirilmesi. Bunun başında tabi NATO üyeliği geliyor. NATO'nun üyelik eylem planının harekete geçerilmesi ve AB sürecinin hızlandırılması, NATO ve AB süreçleri ile Bosna'nın istikrarı konusunda güven ortamı sağlanabilir. Dolayısıyla, hem siyasi reformalarla seçimlere giden süreçte siyasi istikrarın sağlanması, hem ekonomik reformlar ve yeni ekonomik yardımlarla işsizliğin gidirilmesi ve toplumda biriken, bu işsizlikten dolayı ortaya çıkan karamsarlığın giderilmesi, hem de AB ve NATO süreçlerini hızlandırılarak uluslararası alanda Bosna Hersek'in güçlendirilmesi. Bu çerçeve içinde bütün liderlerin mutabakat olduğunu gördük. Tabi bundan sonra sadece temel yaklaşımda mutabık olmak değil, alanda da birlikte çalışmak önemli.''

"Önümüzdeki günlerde diğer bazı bölge ülkelerinde de temaslar gerçekleştirmeyi planladığını belirten Davutoğlu, bunun yanı sıra AB ve ABD'li diğer yetkililerle temaslarını sürdüreceğini vurgulayarak, "Bosna Hersek'in yalnız olmadığını, her an yanında Türkiye'nin bütün imkanlarıyla bulunduğunu ifade etmek üzere buraya gelmiştik. Eminim bu mesaj alınmıştır. Bosna Hersek'in istikrarı ve barışı, Türkiye için hayatidir, bölge için hayatidir, dünya için hayatidir. Bu konuda elimizden gelen her türlü çabayı göstermeye devam edeceğiz '' dedi.

Davutoğlu, AB'nin Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Valentin Inzko ile yaptığı görüşmeye ilişkin de  "kendisinden özellikle kamu düzenini sağlamak bakımından ihtiyaçlar nedir?" konusunu anlamaya çalıştıklarını dile getirdi.

Bakan Davutoğlu, açıklamasının ardından gece geldiği Saraybosna'daki temaslarını tamamlayarak, beraberindeki heyetle birlikte özel uçakla Bosna Hersek'ten ayrıldı.

Kaynak: AA



Bu haber 521 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,594 µs