En Sıcak Konular

Muhalifler geçiş sürecine ilişkin önerisini sundu

12 Şubat 2014 18:17 tsi
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Sözcüsü Luey Safi, geçiş sürecine ilişkin önerilerini sunduklarını bildirdi.

Safi, Suriye'deki iç savaşı sona erdirmeyi amaçlayan Cenevre görüşmelerinin ikinci turu kapsamında Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi'nin muhalifler ve rejim yetkilileri ile aynı anda BM Cenevre Ofisi'nde yaptığı görüşmenin ardından basına açıklama yaptı.
 
Bugünkü görüşmelerde kendilerinin geçiş sürecinin aşamalarını ve prensiplerini çizen bir öneri sunduklarını anlatan Safi, önerileri içeren dokümanın 24 maddeden oluştuğunu söyledi.
 
Safi, önerileri arasında, geçiş hükümetinin iki tarafça ortaklaşa oluşturulması, ateşkes ilan edilmesi, tutukluların salıverilmesi, ülkede düzenin sağlanması, geçiş süreci boyunca hukukun gözetilmesi, Suriye toplumunun pek çok unsuru arasında barışın sağlaması gibi konular olduğunu kaydetti.
 
Sözcü Safi, önerilerinin kanın durdurulmasını ve Suriye halkına daha iyi bir gelecek hazırlamayı amaçladığına işaret etti.
 
"Olumlu bir tepki almayı umuyoruz"
 
Önerilerine rejim tarafından herhangi bir tepki gelip gelmediğinin sorulması üzerine Safi, rejimden herhangi bir tepki almadıklarını belirtti.
 
Safi, "Olumlu bir tepki almayı umuyoruz. Bu bizimle, muhalefetle ilgili değil, bütün Suriyelilerle ilgili. Suriyeliler güvende olduklarını hissetmeli, günlük hayatlarına tekrar başlamalı ve daha iyi bir gelecek beklemeli" dedi.
 
Bir gazetecinin, Suriye rejiminin geçiş süreci konusunda değil, terörizm konusunda konuşmayı tercih ettiğini belirtmesi üzerine Safi, daha önce yaptıkları toplantılara göre bugünkü görüşmelerinin geçiş hükümeti konusuna ayrıldığını, bu nedenle bu konudaki önerilerini sunduklarını belirtti.  
 
Safi, geçiş hükümetine ilişkin sunuşlarının İbrahimi tarafından da kabul edildiğini bildirdi.
 
Ülkede bulunan yabancı savaşçılar konusundaki soru üzerine Safi, geçiş hükümetinin muhalefeti veya rejimi desteklediğine bakmaksızın bütün yabancı savaşçıları ülke dışına çıkarması gerektiğini söyledi.
 
Bir başka soru üzerine de Safi, kendilerinin İbrahimi ve rejim heyetiyle aynı anda görüşmeyi tercih ettiklerini, ayrı ayrı görüşme yapmak istemediklerini söyledi.
 
Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Gennady Gatilov ile görüşüp görüşmeyecekleri sorusu üzerine Safi, bu konuda planlanmış bir görüşme bulunmadığını kaydetti.
 
Bir başka soruyu yanıtlarken de Safi, insanlığa karşı suç işleyen herkesin hesap vermesi gerektiğini bildirdi.
 
"Gündem suistimal edildi"
 
Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal el-Mikdad ise görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, muhalefetin geçiş süreciyle ilgili konuşma yaparak görüşmelerin gündemini suistimal ettiğini, durumun Cenevre Bildirisi'nde yer alan önceliklerle çeliştiğini söyledi.
 
Kendilerinin, Suriye halkının isteğine uyarak şiddetin ve terörizmin durdurulması konusunda konuşma yaptıklarını anlatan Mikdad, katliamlar hakkında sunuş yaptıklarını kaydetti.
 
Cenevre Bildirisi'nde yer alan bütün konuların tartışılması gerektiğini düşündüklerini ifade eden Mikdad, fakat bunun sistematik bir biçimde ilk maddeden başlayarak yapılması gerektiğini savundu.

aa


 

Bu haber 520 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,010 µs