En Sıcak Konular

Gül-Erdoğan ittifakı bitti mi?

13 Şubat 2014 09:56 tsi
Gül-Erdoğan ittifakı bitti mi? ''Cumhurbaşkanı Gül’ün nasıl davranacağını anlamak için Erdoğan’la hukukunu bilmek gerekiyor. Bu konuda pek çok şehir efsanesi üretiliyor. Ancak...''

Abdullah Gül Ne Yapacak?

Cumhurbaşkanı Gül’ün nasıl davranacağını anlamak için Erdoğan’la hukukunu bilmek gerekiyor. Bu konuda pek çok şehir efsanesi üretiliyor. Ancak bunların hiçbirinin doğru olmadığı yakında görülecektir. Gül - Erdoğan ilişkisini yorumlamada yaşanan sorun aslında AK Parti için de geçerli. Özal - Yılmaz; Demirel - Çiller üzerinden yapılan tahlillerin bugün için bir karşılığı yok. Bu konuda bazı prensipleri hatırlatmakta fayda var:

1. Erdoğan, stratejik kararlarını son ana kadar açıklamayan bir lider.

2. Yerel seçimler önemli bir kavşak. Alınacak sonuca göre planlar revize edilecek.

3. Bu konu, zamanı geldiğinde partinin karar alma süreçlerinde detaylıca tartışılacak.

4. Gül - Erdoğan cephesi kadar ‘Anti Erdoğan’ bloğunun tavrı önemli olacak.

5. Gül ve Erdoğan rakip değil, birbirini tamamlayan iki isim.

6. Gül ile Erdoğan arasındaki üslup farkı, siyaset farkı anlamına gelmiyor.

7. Cumhurbaşkanı’nın ilk defa halk tarafından seçilmesi ve Erdoğan’ın siyasi kariyerinin finali olması bağlamında seçim olağanüstü bir psikolojide gerçekleşecek.

***

‘Babanın oğula bırakmayacağı makam: Cumhurbaşkanlığı’

Eski okumalarla, bu süreci doğru okumak mümkün değildir. Geçmişte Gül’ün Başbakanlığı Erdoğan’a, Erdoğan’ın ise Cumhurbaşkanlığını Gül’e bıraktığını hatırlamakta fayda var. Demirel’in ifadesiyle ‘Babanın oğula bırakmayacağı koltuktan’ iki isim de tereddütsüz feragat etmişti.

Gül ve Erdoğan farklı karakter ve üslupta olsalar da aralarında büyük bir duygudaşlık; kaderdaşlık ve davadaşlık var.

***

Erdoğan Cumhurbaşkanı, Gül Başbakan: Parti grubunda ve tabanda en çok konuşulan senaryo bu. Partinin birlikteliğinin muhafazası ve 2023 hedefi için bu seçenekte uzlaşma var. Her şey öngörüldüğü gibi gelişir ve yerel seçimlerde sorun çıkmazsa mayısla birlikte siyasette yeni bir sayfa açılacak. Erdoğan Cumhurbaşkanlığına, Gül Başbakanlığa oturacak.

Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı hayali bitti diyenlere 1994 belediye seçimleriyle başlayan hikâyeyi hatırlatmakta fayda var. Seçimin, sosyolojik bileşenlerine bakıldığında mesele daha iyi anlaşılabilir. Yüzde elli bloğuna sahip Erdoğan’ın kaderini Kürtlerin tavrı belirleyecek. Olağanüstü bir gelişme olmazsa bu senaryoda Erdoğan birinci turda köşke çıkacak.

***

Gül Cumhurbaşkanı, Erdoğan Başbakan: Masada olan zayıf seçenek. İstanbul-Ankara kaybedildiğinde veya AK Parti’nin oyu yüzde 38 psikolojik eşiğinin altına düştüğünde bu senaryo devreye girecek. Bu durumda yine Gül - Erdoğan ittifakı kazanacak.

***

Abdullah Gül parti kuracak: RP, FP, SP, AK Parti pratiğini bilmeyenlerin öngörüsü böyle. Bu bir tez olmaktan öte, bir temenni. Bu tezin ana fikrini irrasyonel analizler oluşturuyor. Hayrünnisa Gül ve Emine Erdoğan arasında sorun olduğunu düşünen kimi yorumcular Gül’ün ayrı parti kuracağını ileri sürüyorlar.

Ayrıca Erdoğan - Gül ayrışmasının politik rasyonalitesinin olmadığını söylemek gerekiyor. Son tahlilde Gül, bu partinin kurucusu. Partisini bırakıp, nereye ve neden gitsin?


Hüseyin Yayman / Vatan (ilgili kısım)

 

Bu haber 872 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,590 µs