En Sıcak Konular

Almanya'da çifte vatandaşlık tasarısı hazır

13 Şubat 2014 11:51 tsi
Almanya'da göçmen çocuklarına çifte vatandaşlık hakkı Nisan sonuna kadar hükümet tarafından karara bağlanacak.

Almanya'da doğup büyüyen yabancı çocuklarına daha önce getirilen tercih zorunluluğu kaldırılarak çifte vatandaşlık verilmesi için federal koalisyon hükümet ortakları geçen yıl Aralık ayında yaptıkları görüşmelerde uzlaşmışlardı. Şimdi hazırlanan kanun tasarısı bu hafta başında incelenmek üzere bakanlıklara gönderildi. Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Paskalya Bayramından önce, yani Nisan ayının üçüncü haftasına kadar hazırlanan kanun teklifinin Bakanlar Kurulu tarafından karara bağlanacağını bildirdi.

Ancak koalisyon ortakları Hristiyan Demokratlar Birliği CDU/CSU ile Sosyal Demokrat Parti SPD arasında çifte vatandaşlık konusunda bir noktada anlaşmazlık bulunuyor. Hristiyan demokratlar yabancı çocuklarına çifte vatandaşlık hakkı verilmesi için burada doğmuş olmak ve ayrıca burada okula gitmiş olma mecburiyeti getirilmesini istiyor. Başbakan Angela Merkel, koalisyon görüşmelerinin son gecesinde bu şartı da ilave ettirmiş.

SPD Fraksiyon Başkan yardımcısı Eva Högl, bu şartın görmezlekten gelinmesi gerektiğini belirtirken, CDU iç politika uzmanı Stephan Mayer ise çifte vatandaşlık hakkının Almanya'da özel bir kökleşmeyi şart koştuğunu söyledi.

Federal Parlamento İçişleri Komisyonu Başkanı CDU'lu Wolfgang Bosbach da 'burada yetişmiş olmak' kavramının, tercih zorunluluğunu ortadan kaldıran başarılı bir uyum anlamına geldiğini, burada okula gitmiş olmanın da bunu ifade ettiğini öne sürdü.

De Maiziere tarafından hazırlanan tasarıdaki bazı maddeler, konuyu daha da karışık bir hale getirecek gibi görünüyor. Zira tasarıda 23 yaşını tamamlayan yabancı çocuklarının çifte vatandaşlık hakkı alabilmesi için en az 12 yıl resmen kayıtlı olarak Almanya'da yaşamış olmaları şart koşuluyor. Ayrıca yaşları 10 ve 16 iken bu aradaki sürede en az 4 yılında Almanya'da resmen kayıtlı olarak yaşamış olmaları da şart koşuluyor. Federal İçişleri Bakanlığı, çifte vatandaşlık hakkı alabilecek gençlerden yaklaşık yüzde 90'ının bu bakımdan bir problem yaşamayacağını bildirdi.

Kanun tasarısındaki bu şartların 'çetin bir ceviz' olduğunu ifade eden SPD iç politika uzmanı Michael Hartmann, sonunda büyük bir bürokrasi canavarı ile karşı karşıya kalınacağını belirterek, burada okula gidemeyen, ya da bazı durumlarda okula gitmesi engellenmiş çocukların durumunun ne olacağını sordu.



Bu haber 465 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,239 µs