En Sıcak Konular

Kış olimpiyatları artık hayal olacak

13 Şubat 2014 14:39 tsi
Kış olimpiyatlarının, küresel ısınma nedeniyle gelecekte sadece kutuplarda yapılabileceği belirtildi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, yaptığı açıklamada, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin her yıl biraz daha fazla kendini hissettirdiğini söyledi.

Küresel ısınmanın çok ciddi boyutlara ulaştığını ifade eden Kadıoğlu, yağışların giderek azaldığını ve kuraklığın arttığını belirterek bunun yaşamın her alanında etkilerinin hissedileceğini vurguladı.

Kadıoğlu, kar yağışı ve örtüsünün giderek azaldığını belirterek, bunu halen Rusya'nın Soçi kentinde devam eden kış olimpiyatlarında da görmenin mümkün olduğunu ifade etti. Kayak pistlerinde yeterli kar olmadığı için yapay kar yağdırıldığını hatırlatan Kadıoğlu, "Kar örtüsü ve yağışları dünya genelinde çok hızla azalıyor. Böyle giderse kutuplar hariç kış olimpiyatlarının yapılabileceği bir yer kalmayacak gibi görünüyor" dedi.

Küresel iklim değişikliğini dikkate almayanların çok güneydeki enlemlere bile kayak tesisleri yaptıklarına dikkati çeken Kadıoğlu, şunları kaydetti:

"Küresel iklim değişikliğini bilimsel bir olgu gibi düşünmekten çıkarıp, uygulamaya koymamız gerekiyor. Ona göre de turizm ve spor yatırımları yapmamız gerekiyor. Rusya gibi kuzeyde olan bir yerde bile kar sıkıntısı yaşanıyorsa bu durumun ciddiyetini gösteriyor. Erzurum gibi kar yağışıyla tanınan bir kentte 2011'de düzenlenen 25'nci Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'nda da kar sıkıntısı yaşanmıştı. Bundan sonra da yaşama ihtimalimiz yüksek. Bundan sonra tüm turizmden tarıma, spordan sağlığa kadar tüm yatırımlar, organizasyonlar iklim değişikliğine göre planlanmalı. İklim değişikliği artık sağlıktan spora kadar dikkate alınması gereken bir olgu."

-İklim değişikliği realite
Prof. Dr. Kadıoğlu, birçok ülkenin artık kış sporlarıyla ilgili organizasyon düzenleyemeyeceğini belirterek, "Normalde şubat en soğuk aydır. İstanbul'da 19 derece sıcaklık bekleniyor. Sıcaklık rekoru da kırılabilir. Geçmişteki rekor 18,3 derece. İklim değişikliği bir realite. Yaz oyunları da ilkbahar veya kış aylarına kayabilir. Küresel ısınmanın etkileri tesislerin yapımından organizasyon planlamalarına kadar her alanda göz önüne alınmalı. İklim değişikliği bir realite yaşamla ilgili her şeyi etkiliyor ve etkileyecek" diye konuştu.


Bu haber 539 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    11,774 µs