En Sıcak Konular

Belçikalı çocuklara 'intihar hakkı' geliyor!

13 Şubat 2014 17:07 tsi
Belçika parlamentosunun bugün çocuklara ötenazi hakkı tanınmasını oylaması bekleniyor.

Belçika’da çocuklara ötanazi hakkı tanınmasını öngören yasa tasarısına ilişkin süreçte son aşamaya gelinirken, konu Temsilciler Meclisi’nde ele alındı.

Konuya ilişkin oturumdaki açıklamalar, daha önce Belçika Senatosu’nda yapılan oylamada, 17’ye karşı 50 oyla kabul edilen yasa tasarısının, bir son dakika gelişmesi olmaması halinde, Temsilciler Meclisi’nde de kabul edilme ihtimalinin yüksek olduğuna işaret ediyor.

Özellikle dini liderlerin yoğun şekilde muhalefet ettiği yasa önerisi, ötanazi talebinin çocuktan gelmesini ve bu talepte bulunurken çocuğun bilincinin yerinde olmasını şart koşuyor. Çocuğun ötanazinin ne olduğunun farkında olduğunun tespiti de bir başka şartı oluşturuyor. “7 yaşında bir çocuk gerçekten özerk midir?" sorusunun cevabı ise net verilemiyor.

Değişikliğe karşı çıkanlar, bir çocuğun bu tür bir karar verip veremeyeceğini sorguluyor ve çocuklara ötenazi hakkı istemeyi ahlaksızlık olarak yorumluyor

Çocuğun tek taraflı talebinin ötanazi için yeterli olmayacağının belirtildiği öneriye göre ebeveynlerin de bu talebe onayı aranacak. Ötanazi talebinde bulunan çocuğun hastalığının tedavisinin olmaması, hastalığın son aşamasına gelinmiş olması, çocuğun yoğun acı çekiyor olması da ötanazinin uygulanması için tespit edilmesi gerekecek unsurlar arasında yer alıyor.

Belçika, 2002’den bu yana 18 yaşından büyüklere ötanazi hakkı tanıyan ülkeler arasında yer alıyor. Belçika’nın yanı sıra Hollanda ve Lüksemburg’ta da ötanazi yasal. Hollanda, 12 yaşından büyük çocuklara da ötanazi hakkı tanıyor. Tasarı yasalaşırsa kaç çocuğun ötenazi isteyeceğini bilmek mümkün değil. Yetişkinler açısından bu sayı 2002'den bu yana her yıl arttı. Kanser hastalarının yüzde 80'i ötenazi istiyor.



Bu haber 602 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,805 µs