En Sıcak Konular

Bosna'ya Lübnan modeli

14 Şubat 2014 10:00 tsi
Bosna'ya Lübnan modeli Sokak olaylarının başlamasının hemen ardından Bosna Hersek'e giderek 'yalnız değilsiniz' mesajı veren Davutoğlu, sürdürülebilir devletin geçici formülünü sundu.

Bakan Davutoğlu, ''Lübnan modeli Dayton modelinden iyi. Sınırlarla ayrılmış bölge yok ancak sürdürülebilir bir devlet olarak o da yeterli değil'' dedi.

Yeni Şafak'tan İsmail Kılıçarslan' a konuşan Davutoğlu, Bosna'dan Kıbrıs'a, Irak'tan Orta Afrika Cumhuriyeti'ne değin ülkemizi ilgilendiren pek çok meselede önemli açıklamalar yaptı.

Davutoğlu, özetle şunları söyledi:

ETNİK KIYIMIN ETKİSİNİ SİLDİK

Geçen sene Doğu Bosna'dan, yani Foça'dan, Banya Luka'dan, Srebrenitsa'dan ayrılan Boşnakların geri dönmesi için ve Bosna ekonomisinin canlandırılması için 100 milyon euro kredi açtık; mesela birisi bir işyeri kuracak, biz diyoruz ki Doğu Bosna'da kuracağın işyerini gel bize göster, kaç tane Boşnak çalıştıracağını da bize göster ve Boşnakların geri döneceği garantisini ver, biz sana kredi veririz. Yani o kadar önemli bir iş ki o etnik kıyımdan kaçan Müslümanların, Boşnakların evine geri dönüşünü temin etmek üzere verilen bir kredi. Ve bunu vererek etnik kıyımı yani Srebrenitsa'nın etnik kıyımının etkilerini silmek istiyoruz. Ve o kadar başarılı oldu ki bugün hepsinin yüzü gülüyordu, bu sene ilk defa sayım yapıldı; Doğu Bosna'daki Boşnakların oranı yüzde 16'ya çıktı. Bu iyi bir rakam, 2 sene içinde filan…

HERKESİ MUTLU EDEN PROJE

Daha önce de belki yüzed 4 veya 5'ti. Şimdi yüzde 16 Bosna Hersek Parlamentosu'nun yüzde 20'sine sahip olsa, yani 100 milletvekilinin 20'si Sırp Bölgesinin Yerel Parlamentosu'na hakim olsa, kararları bloke edebilecekler. Sırplar da memnun oldu, çünkü Doğu Bosna'ya verildi kredi bir anlamda; orada kurulan firma Doğu Bosna'ya ekonomik katkı getirdi; herkesi mutlu eden bir barış projesi.

DAYTON MODELİNDEN İYİDİR

Stratejik Derinliğin bir bölümü Dayton anlaşmasının neden yaşamayacağına dairdir. Bosna için Lübnan modeli şu anki Dayton modelinden iyidir. En azından şimdiki gibi bölünmüş bölgeler yok. Biliniyor kimin nerede olduğu ama nihayet bir sınırlarla ayrılmış bölge yok ancak sürdürülebilir bir devlet olarak o da yeterli değil. Doğru olan mümkün olduğunca entegre edici bir yapı oluşturmak, ayrıştırmak değil. Ama Dayton bu süreci dondurdu. Kolay değil önümüzdeki süreç; önemli olan karar verme kabiliyetine sahip bir yapı kurmak. Bosna'nın bürokratik ve siyasi yapısı yabancı yatırım için hiç müsait değil. O kadar çok yer var ki onay almak gereken. O nedenle yatırım yapmak ve yatırımın geleceğini garantileyecek siyasi atmosferi görmek çok zor. O nedenle siyasi reform, ekonomik reformun ve açılımın önünü açacak.

İİT, Orta Afrika'da devreye girmeli

Orta Afrika'da yaşananlara dikkati çeken Davutoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) devreye girmesi gerektiğini söyledi. Bakan Davutoğlu, 'Orta Afrika Cumhuriyeti konusunda İİT Genel Sekreteri'ni devreye girmesi yönünde aradım. Bir özel temsilci atayın, gidip incelemelerde bulunsun ve tüm üye ülkeler bilgilendirilsin; bu bilgilendirmeyi yapabilmek için bakanlar düzeyinde toplantı yapılsın. Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Müslümanlar için yardım elini uzatacak bir mekanizma başlatın' dedi. İsrail ile ilişkiler konusuna da değinen Davutoğlu, 'İlişkilerin kurulması Türkiye'nin taleplerinin karşılanmasına bağlı. Olumlu gelişmeler var ama bir anlaşma yok' dedi.

İspanya ile uçak gemisi yapacağız

Davutoğlu, 'Bir öğrencide potansiyel gördüğünüz zaman çıtayı aynı seviyede koyarsanız geliştiremezsiniz, aynı barfiks gibi. Ya boşuna çalışırsınız ya da kambur olursunuz. Barfiksin boyunuzun biraz ötesinde olması lazım ki kendinizi geliştirebilin. Çok yukarıya koyarsanız da erişemezsiniz hayalperestlik olur. Ülkeler de böyle. Şimdi biz Afrika açılımını 2004'te ilan etseydik, 23 ülkeye büyükelçilik açacağız deseydik yapabilir miydik, yapamazdık' dedi.

Davutoğlu, 'Şimdi donanmamızdan 4 gemi mart ayı başında yola çıkıyor ve Fas'tan başlayarak tüm Afrika ülkelerini ziyaret edecek. Çoğunda da yeni büyükelçiliklerimiz var. Halk limanlarda gemilerimizi ziyaret edebilecek. İspanya ile de uçak gemisi inşa edeceğiz. Bunların hepsi kapasite artışı. Büyükelçilik açmasak bu gemilerin dolaşması fikri olmayacaktı' diye konuştu.



Bu haber 530 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,537 µs