En Sıcak Konular

'Hasan Cemal'i kim kovdurdu?'

14 Şubat 2014 12:37 tsi
Hasan Cemal' daha önce "Kovulmamda Başbakan'ın etkisi yoktur" demişti; ancak dün akşam bir katıldığı bir televizyon kanalında "Beni Başbakan kovdurdu" şeklinde açıklamalarda bulundu. Derya Sazak ise "Hasan Cemal'i ben işten attım" dedi

Milliyet Gazetesi'ndeki köşesinden Başbakan Erdoğan'la girdiği polemikten sonra gazete ile yolları ayrılan Hasan Cemal' daha önce "Kovulmamda Başbakan'ın etkisi yoktur" demişti; ancak dün akşam bir katıldığı bir televizyon kanalında "Beni Başbakan kovdurdu" şeklinde açıklamalarda bulundu. Habertürk televizyonuna konuk olan Hasan Cemal , son günlerde tartışılan medyaya baskı konusu ile ilgili sorulara cevap verirken, Milliyet’ten ayrılma sürecini anlattı ve daha önce yaptığı açıklamaların aksine bir açıklamada bulunarak kendisini Başbakan Erdoğan’ın işten attırdığını savundu. Ancak, Hasan Cemal, gazeteden ayrıldığı ilk günlerde özel bir televizyon kanalında yaptığı konuşmada, kendisinin gazeteyle yollarının ayrılmasında Erdoğan'ın bir dahlinin olmadığını söylemişti. Hasan Cemal'i yalanlayan en önemli açıklama ise bugün medyaradar sitesinde Alev Gürsoy'a röportaj veren Derya Sazak'tan geldi. Sazak, Hasan Cemal'i tamamen kendi inisiyatifiyle işten attığını söyledi ve nedenini de anlattı.

Kendisinin Milliyet gazetesinden ayrılma sebebinin Erdoğan olduğunu açıklayan Cemal, “Şu konuda en ufak bir kuşku yok Milliyet'le benim ilişkimin kesilmesinde esas neden Başbakan Erdoğan'dır. Başbakan Erdoğan'ın bizim o dönemde benim için batsın bu gazeteciliğin diye yaptığı bir çıkış ve gazetenin patronuna yaptığı bir telefon görüşmesidir.” dedi.

KENDİSİNİ YALANLAMIŞ OLDU

Hasan Cemal, Milliyet'ten ayrıldıktan sonra Cine 5 kanalına çıkmış ve Avni Özgürel'in sorularını cevaplamıştı. İşten çıkarılmasının perde arkasıyla ilgili ilk kez açıklama yapmıştı. Ve o gün 'Erdoğan mı kovdurdu' sorusuna bugünkünün tam aksi bir cevap vermişti. Cemal, "Şu ana kadar bu konuda hiç konuşmadım. Şunu söyleyeyim, sanmıyorum ki başbakan doğrudan doğruya kalkıp Hasan Cemal'ı kapının önüne koyun, yazılarını da koymayın dememiştir. Ama o günkü sert çıkışından gazete patronları durumdan vazife çıkarıp yol almışlardır. Yöneticiler de bu konuda fazla direnmediler" demişti.

DERYA SAZAK: BEN İŞTEN ATTIM

Hasan Cemal'in son açıklamalarından sonra gözlerin çevrildiği Milliyet yönetiminden net bir açklama geldi. Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Derya Sazak, medyaradar sitesine verdiği mülakatta, Hasan Cemal'i kendisinin kavduğunu net bir dille ifad etti. Sazak, Cemal'i neden kovduğunu ise şöyle anlattı:

"Gerilimi tırmandıracak bir yazıydı bu. Başbakan Erdoğan’a yanıt veriyordu, hatta ikinci bölümde de Demirören sermayesi üzerine bir analiz yapmış. O gazeteyi niye aldın demeye getiren türden bir yazıydı bu. Ben de bunu bugün konuşmanın çok fazla bir anlamı yok dedim. Bakın başka bir zaman olsa, bir konferansta olsa, hatta o yazı o gün değil de bir ay sonra yazılsa hiç sorun olmazdı. Ben krizi aşmışken buna ne gerek vardı? Dolayısıyla “Yaşadığımız bu şoka karşı patron arkamızda durabildiği kadar durdu, onu da bir kez daha hedef göstermek olmaz, şu yazını bir kez daha gözden geçir” dedim ama o “Olmaz, arkadaşlarım bekliyor” dedi. Ve o yazıyı gidip t24’te yayınladı. Tabii benim tepem attı. Hasan Cemal’i işten çıkardım. O bu nedenle bana tepki gösterdi ve hâlâ da konuşmuyoruz."

ERDOĞAN: İDDİALAR BENİ RENCİDE ETTİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da o günlerde Danimarka ve Hollanda’yı kapsayan resmi gezisinde gazete yöneticilerinin sorularına cevap verirken, Hasan Cemal'i kendisinin attırdığı yönündeki eleştirelere "İddialar beni rencide etti" şeklinde cevap vermişti.

Erdoğan Hasan Cemal’in yazılarına son verilmesini kendisinin istediği iddiasına “Bu ifade beni rencide etti” diyerek karşılık vermiş ve şunları söylemişti:  Şimdi Hasan Cemal’in yazılarına son verilmesini benim istediğime dair ifade beni rencide etmiştir. Geçenlerde bir olay yaşadık. Ona kırıldım. Tutanak olayında dedim ki ‘Terörle mücadelede her türlü desteği vermeye hazırım’ deyip, bu haberi yayınlamak izah edilemez. IRA sürecinde medya bu tür şeyleri yayınlamama konusunda ortak karar almıştı. Hatırlattım. Hasan Cemal olayının benimle uzaktan yakından ilgisi yok. Geçmişte Uğur Dündar, Emin Çölaşan gibi isimler de gazetelerinden ayrılırken benzer dedikodular çıkarılmıştı. Orada da benim bir dahlim söz konusu olmamıştır.

Bu haber 543 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,191 µs