En Sıcak Konular

TANAP'ın finansmanı özkaynaklardan karşılanacak

14 Şubat 2014 14:58 tsi
Hazar gazını Türkiye'den Avrupa'ya taşıyacak Tanap'ın finansmanının özkaynaklardan karşılanacağı, hattın toplam maliyetinin 12 milyar dolar olacağı açıklandı

SOCAR Türkiye Birinci Başkan Yardımcısı Samir Kerimli, TANAP'ın Türkiye’nin enerji güvenliğini sağlayacağını ve Türkiye’yi enerji merkezi  haline getireceğini belirterek, "TANAP'la Türkiye ve Azerbaycan, Avrupa ve Balkanlar'ın enerji güvenliğinde söz sahibi olacak" dedi.

"Türkiye'nin Enerji Merkezi Olma Yolunda TANAP'ın Rolü" toplantısında konuşan Kerimli, TANAP'ın Türkiye ve Azerbaycan için fırsat olduğunu, yaklaşık 600 milyar metreküp ihtiyacı olan Avrupa için 100 milyar metreküplük bir gaz açığının söz konusu olduğunu anlattı.

Bu açığın, en önemli kısmı TANAP olan Güney Enerji Koridoru ile kapanacağını belirten Kerimli, "Güney Enerji Koridoru Azerbaycan, Orta Asya, Orta Doğu ve Doğu Akdeniz gaz rezervlerinin Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınmasını gerçekleştirecek bir koridor. Bunu da Türkiye üzerinden geçerek gerçekleştirecek. Gaz talebinin ancak yeni bir koridor açılarak giderilebileceği görülüyor. Azerbaycan ve Türkiye, BP ve Şah Deniz Konsorsiyumu ile birlikte ön yatırım kararını verdi“ dedi.

TANAP'ın Türkiye’nin enerji güvenliğini sağlayacağını, Türkiye’yi enerji merkezi haline getireceğini ve Türkiye ile Azerbaycan'ı, Avrupa ve Balkanlar'ın enerji güvenliğinde söz sahibi yapacağını dile getiren Kerimli, toplam yatırımı yaklaşık 12 milyar dolar olacak, bin 841 kilometrelik ve  20 ilden geçecek hattın, teknik imkanları zorlayacak çok büyük bir proje olduğunu belirtti.

"2018’de ilk gaz geçişini sağlamayı planlıyoruz" diyen Kerimli, TANAP’ın Türkiye’de Eskişehir ve Trakya olmak üzere iki gaz çıkışı olacağını, Türkiye'nin bu iki noktadan gaz alabileceğini belirtti.

ÇED çalışmalarının çok hızlı ilerlediğini dile getiren Kerimli, "31 Ağustos’ta ÇED raporunu almayı hedefliyoruz” dedi.

Boru hattının kamulaştırma işlemlerini BOTAŞ’ın yaptığını ifade ederek, projenin yüzde 30’unun Türkiye’nin, yüzde 58’inin SOCAR'ın ve yüzde 12’sinin de BP’nin olmasının planlandığını belirten Samir Kerimli, projenin tamamen öz sermayeyle yapılacağını, Azerbaycan ve Türkiye'nin anlaşmayı 7 ay gibi çok kısa bir sürede yaptığını anımsattı.

"21'nci asrın projesi olacak"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sefa Sadık Aytekin de 2014'ün doğalgaz piyasası açısından Türkiye'nin çok önemli kararlar alması gereken bir yıl olması gerektiğini belirterek, "Bu kararları liberalleşme doğrultusunda gerçekleştirmemiz lazım ki Türkiye'nin enerji Hub'ı olması noktasındaki hedefimizi gerçekleştirelim" dedi.

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Projesine "Asrın Projesi" denildiğini hatırlatan Aytekin, "Bence TANAP da bu noktada 21. Asrın Projesi olacak ve Azerbaycan ve Türkiye arasındaki işbirliğini daha da ileri noktaya getirecek" diye konuştu.

Aytekin, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin enerji talebindeki artış, önümüzdeki 29 yıl içinde yüzde 60'ın üzerinde artacak ve Türkiye'nin enerji Hub'ı olmak gibi önemli bir hedefi var ve biz bu hedefi, TANAP ile şu temele oturtacağız; Azerbaycan Türkiye'nin en düşük maliyetli ve en stratejik gaz tedarikçisi. Enerji Hub'ı hedefini bu temel üzerine kurmak istiyoruz. Türkiye, 30 yıldan az bir süre zarfında geldiği noktada, doğalgaz kaynak çeşitliliğini, Rusya, Azerbaycan ve İran'dan boru hattıyla ve Cezayir ve Nijerya'dan da LNG ile temin etme noktasında çeşitlendirdi."

Kaynak: AA



Bu haber 558 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,470 µs