En Sıcak Konular

İsrail-Çin stratejik işbirliği

17 Şubat 2014 09:39 tsi
İsrail-Çin stratejik işbirliği Akdeniz'de sular ısınıyor...

Son birkaç yıldır İsrail’in Akdeniz bağlantısı öne çıkmış bulunuyor. Bunda şüphesiz İsrail’in Akdeniz açıklarında bulduğu doğalgaz yatakları büyük rol oynuyor. Akdeniz jeopolitiğini birkaç yönden önemli ölçüde değiştirmesi beklenen bu yataklar dolayısıyla İsrail, çeşitli askerî-güvenlik planları yapıyor, donanmasını güçlendirmeye çalışıyor.

...

[İsrail donanmasının önemli bir üssü olan Kızıldeniz’in tam ucundaki] Eylat bugünlerde İsrail hükümetinin de gündeminde bulunuyor. Geçen haftaki hükümet toplantısında Eylat ile Akdeniz’deki Aşdod Limanı arasında son sistem bir demiryolu hattının inşası planı ele alınmış, müzakereler yapılmış, inşa kararı bu haftaya bırakılmıştı.

Plan gerçekleştiğinde Eylat’tan başlayıp çölü geçip Aşdod’da son bulacak hat, yaklaşık 300 kilometrelik bir mesafeyi kapsayacak. Hat hem yolcu hem de yük taşıyacak. İsrail hükümeti bu hattın Çin tarafından inşa edilmesini arzu ediyor; zira İsrail demiryolu inşasında uzmanlaşmış, kendini ispat etmiş Çin’i bu işi en iyi yapacak ülke olduğuna inanıyor. Nitekim, bu konuda Çin ile görüşüyor. Bu bağlamda, İsrail Ulaştırma Bakanı Yisrael Katz, geçen eylülde Çinli mevkidaşı ile Beijing’de görüşmüş; ikili, Eylat hattı için ortak bir teklif ve plan hazırlanması konusunda mutabık kalmışlardı.

İsrail’in demiryolu hattının inşasında Çin’i tercih etmesinin teknik mülahazalara ek olarak bir de stratejik boyutu ve yönü de var elbette. İsrail, doğalgazının Eylat Limanı’ndan Çin ve Hindistan gibi Asya’nın devlerine ihraç imkânlarını da bu çerçevede düşünüyor. Buna ilaveten Eylat’ın Asya’ya dönük ticarî ve enerji açılımlarında kendisine önemli kazanımlar sağlayacağının hesabını da yapıyor. Ayrıca, Akdeniz-Kızıldeniz hattının devreye girmesiyle Avrupa-Asya ticaretinin de yeni bir yol ve boyut kazanacağına inanıyor. Bununla Süveyş Kanalı’na bir tür alternatif de geliştirmek istiyor. Hattın hem milli hem de milletlerarası anlamda stratejik öneme sahip olduğunu bizzat Başbakan Binyamin Netanyahu da zaten söylüyor.

Esasen bazı uzmanlar kısaca Med-Red hattı (Akdeniz-Kızıldeniz hattı) diye sözü edilen söz konusu hattın daha çok İsrail-Çin stratejik işbirliğine katkı yapacak çok önemli bir proje olduğunu söylüyorlar. Bunda da haksız sayılmazlar. Zira İsrail yıllardır Çin ile çok yakın stratejik ilişkiler içinde bulunuyor, Çin’i Asya’daki en büyük dostu olarak görüyor, dostluğun müttefikliğe dönüşmesini istiyor. Muhtemel Akdeniz-Kızıldeniz hatttına da ayrıca bu gözden, bu açıdan da bakıyor. Çin de hat ile bölgede ağırlık ve nüfuz kazanacağına inanıyor.

Gözümüz Akdeniz’e çevrilmişken İsrail, Kızıldeniz’i de ihmal etmiyor. İsrail’in Akdeniz-Kızıldeniz hattı devreye girdiğinde şüphesiz bölgemiz açısından da önemli bir stratejik gelişme olacak velhasıl. 

Fikret Ertan / Zaman (İlgili kısım)



Bu haber 1,202 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,113 µs