En Sıcak Konular

Bozdağ CHP'nin yeni '367' icadına ne diyor?

18 Şubat 2014 10:04 tsi
Bozdağ CHP'nin yeni '367' icadına ne diyor? Abdülkadir Selvi, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a HSYK yasasıyla ilgili eleştirileri sordu.

CHP'ye bir önceki hukuk cinayetinin ilhamını Sabih Kanadoğlu vermişti. Bu yüzden adı '367 Sabih' kaldı. Yeni hukuk fantezisinin fikir babası ise Erdoğan Teziç.

Teziç'e göre CHP, 'Anayasa Mahkemesi'ne yok işlem başvurusunda' bulunmalı. Kısa bir dilekçe yazıp, çıkan yasanın çıkmamış gibi sayılmasını talep etmeli. Bunun adına da, 'Uygunluk denetimi' diyor, Teziç.

14 Ocak tarihinde Kılıçdaroğlu ile yaptığımız kahvaltıda bu öneriyi dile getirmişti Erdoğan Teziç. Kılıçdaroğlu'nun gözünde çakan şimşekleri görünce CHP'nin bu işin üstüne atlayacağını anlamıştım da Sabih Kanadoğlu bile burun kıvırmıştı.

Kahvaltıdan sonra, 'Hocam Sabih beyi bile geçtiniz. Bu iş 367'den beter. Dünyada bunun bir uygulaması var mı' diye sorunca Erdoğan Teziç, bizim hukuk sistemimizde olmadığını belirtmiş ama 1803 tarihinde ABD'de bir eyalette uygulandığını söylemişti.

Bir eksik ortaçağ hukuku kaldı.

Ancak iş ete kemiğe bürünmeye başlayınca Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile görüştüm.

HSYK yasasıyla ilgili ön plana çıkan eleştirileri sordum.

Eleştiriler iki noktada ön plana çıkıyor.

ANAYASA İLE GETİRİLENLER YASA İLE GÖTÜRÜLÜYOR MU?

1-Anayasa referandumu ile sağlanan düzenlemeler yasayla değiştiriliyor.

Adalet Bakanı Bozdağ, bunun bir çarpıtma olduğunu savunuyor.

İşte sözleri: 'Anayasa'nın 159. maddesinde HSYK'ya ilgili düzenleme yer alıyor. Biz yaptığımız yasa değişikliğinde Anayasa ile yapılan düzenlemeleri koruyoruz. Sadece 159. maddenin son fıkrasında yer alan ve kanunla düzenleneceği belirtilen konularda düzenleme yapıyoruz. Bu da bize Anayasa'nın verdiği bir imkan.

HSYK üyelerinin sayısı, seçimi, süreleri gibi Anayasa ile belirlenmiş olan konularda bir düzenleme yapmıyoruz. Bizim yaptığımız düzenleme, Anayasa'nın 159. maddesine uygun bir düzenlemedir. Biz Anayasaya aykırı olduğu iddiasına katılmıyoruz. Hakeza Anayasa referandumu ile yapılan düzenlemelerin kanunla değiştirilmesi gibi bir durum söz konusu değil. Ayrıca HSYK'nın da yer aldığı Anayasa değişikliğine karşı hayır kampanyası yürütenlerin şimdi bu teze sarılması ibret verici bir durum. Biz yaptığımız Anayasa değişikliğinin ruhunu ve esaslarını çok iyi biliyoruz.'

BAKAN, CHP'NİN FORMÜLÜNE NASIL BAKIYOR?

2-CHP, yasa henüz Cumhurbaşkanı'nın onayına sunulmadan Anayasa Mahkemesi'ne gitmeyi planlıyor. Bunun için ne diyeceksiniz?

Adalet Bakanı Bozdağ'ın, CHP formülüne yanıtı şöyle:

'Meclis'in kabul ettiği yasa, Cumhurbaşkanı'nın onayından sonra resmi gazetede yayınlandıktan sonra yürürlüğe girecek. Bizim sistemimiz, ancak yürürlüğe giren bir yasa için Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapma imkanı vermektedir. CHP bu yolu tercih ederse, Anayasayı çiğnemiş olacak. Çünkü bizim sistemimizde Anayasa Mahkemesi yasa yürürlüğe girmeden bu denetimi yapamaz. CHP, böyle bir yola başvurmak isterse, bu yasamayı durdurma gibi bir anlam taşır. Bizim sistemimizde yasamayı durdurmak diye bir sistem yoktur.'

3- Geriye Cumhurbaşkanı Gül'ün vetosu kalıyor. Peki Adalet Bakanı Bozdağ, Cumhurbaşkanı'ndan veto bekliyor mu? Kısa ve net olarak ben söyleyeyim. Beklemiyor. Neden beklemiyor? Söz Bakan Bozdağ'da:

'Cumhurbaşkanı'nın geri göndermesi konusunda ise öncelikle şunu belirtmek isterim ki, kabul edilen bu düzenleme Anayasaya aykırı değildir. Benim bu konuda şüphem yoktur. Ayrıca Anayasa ve Adalet Komisyonları da Anayasaya uygunluk kararı vermiştir. Buna rağmen Cumhurbaşkanı'nın nasıl değerlendireceği kendi takdiridir. Ancak HSYK kanunun yasalaşma sürecinde Sayın Cumhurbaşkanı ile görüştüm. Cumhurbaşkanımızın bize tavsiyeleri oldu. Adalet Komisyonu'nda ve Genel Kurul'daki görüşmeler sırasında Sayın Cumhurbaşkanımızın tavsiyeleri ve değerlendirmeleri doğrultusunda bazı değişiklikler yaptık. Ama nasıl karar verir? O Sayın Cumhurbaşkanı'nın takdirine aittir, ona karışmayız. Bu değişikliklere rağmen Anayasa Mahkemesinin ne karar vereceği de Anayasa Mahkemesi'nin kendi takdiridir. Bizim Anayasa Mahkemesi'nin takdirine karışma hakkımız yoktur.'

Son söz. Bakan Bozdağ, Anayasaya aykırı bir düzenleme yapmadık diyor...

Abdülkadir Selvi / Yeni Şafak (ilgili kısım)



Bu haber 610 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,172 µs