En Sıcak Konular

Vekilinizin mal varlığını internetten takip edin

18 Şubat 2014 10:51 tsi
ABD’de bir girişimcinin kurduğu LegiStorm adlı internet sitesi, tüm senatör, milletvekili ve kongre çalışanlarının mal varlığını aboneleriyle paylaşıyor.

Sitenin özel hayatın gizliliğine aykırı faaliyet gösterdiği iddia edilse de paylaşılan bilgiler kamu kurumları tarafından paylaşılan ve rahatlıkla ulaşılacak dökümanlardan oluştuğundan suç teşkil etmiyor.

LegiStorm, Eylül 2006 tarihinden bu yana ABD’li siyasetçi ve kamu çalışanlarının mal varlığını paylaşıyor. Sitede ABD Başkanı Barack Obama, Başkan Yardımcısı Joe Biden, Dışişleri Bakanı John Kerry, Savunma Bakanı Chuck Hagel dahil kabinedeki tüm isimlerin mal varlıklarını ve aylık kazançlarını görmek mümkün. Sitede paylaşılan bilgiler arasında maaş, maddi varlık, geziler, hatta alınan hediyeler dahi yer alıyor. Zaten ABD yasaları da bu bilgilere ulaşmaya kolaylık sağlıyor. Çünkü kabine üyeleri, senatörler ve milletvekilleri her yıl mal beyanı yapmak zorundalar ve bu bilgiler kamu oyu ile paylaşılıyor. Mal beyanı birincil derecede akrabaların mal varlığını da içeriyor. Yasa, yakın akrabaların çıkar elde etmesinin önüne geçilmesi adına böyle bir zorunluluk getiriyor.

LegiStorm paylaşılması yasak olmayan bu bilgileri bir araya getiriyor. Site ücretli ama herhangi bir abonelik kısıtlaması yok. Yani dileyen herkes abone olabiliyor. Site bilgilerinin yer aldığı sayfada kesinlikle herhangi bir partiye yakınlık duyulmadığı vurgulanıyor. Halkın yararına çalışıldığı belirtilen bilgi sayfasında, “LegiStorm'u ABD Kongresi çalışanlarının daha fazla şeffaf olabilmeleri amacıyla kurduk. Demokrasimizi güçlendirmek adına daha fazla çalışma yapacağız.” ifadelerine yer veriliyor.

ABD'de mal beyanını zorunlu kılan devlet etik yasası 1978’de çıkarıldı. Yasaya göre hükümet yetkilileri tüm mal beyanı dışında 50 dolar üzerindeki hediye ve 200 dolar üzerindeki maaş dışı kazanımları bildirmek zorunda. Bununla birlikte senatör, milletvekilleri ve üst düzey bürokratların söz konusu makama gelmeden bildirilmiş ticari faaliyet, kazanç ve gelirleri dışında yıllık 26 bin 100 dolar üzeri gelir elde etmeleri yasak. Bu gelir kısıtlaması ile toplum önündeki isimlerin kendi işleri dışında ticari faaliyette bulunmalarına engel olunuyor.

cihan

Bu haber 428 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,333 µs