En Sıcak Konular

''Türkiye serbest ticaret anlaşmasının içinde olmalı''

18 Şubat 2014 12:36 tsi
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Türkiye'nin AB ile ABD arasında müzakereleri devam eden serbest ticaret anlaşmasının içinde yer alması gerektiğini belirtti.

Budapeşte'de 3. Türk-Macar İş Forumu'na katıldıktan sonra AA muhabirine açıklamalarda bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, AB ile ABD arasında görüşmeleri devam eden ticaret anlaşmasına değindi.
 
Zeybekçi, "AB şu anda bildiğiniz gibi ABD ile gümrük serbest anlaşmasının çok daha ilerisinde bir anlaşmaya doğru görüşmeler yapıyor. Biz bunu ABD tarafına da söyledik ve Avrupa Birliği’ne de söyledik. Türkiye’nin içinde olmadığı böyle bir anlaşma bizim için kabul edilebilir değildir. Sonuçları itibariyle bizi çok zor durumda bırakacak ve Türkiye’ye zarar verecek olan sonuçlar çıkabilir. Türkiye bunun içinde olmalı'' dedi.
 
Nihat Zeybekçi Türkiye'nin AB ile müzakere sürecinde bir de Gümrük Birliği meselesi olduğu dikkati çekerek, ''Yani 1995 senesinde imzalanan ve 1996 yılının birinci ayında yürürlüğe giren Gümrük Birliği anlaşmasının sonuçları itibariyle bazı yerlerde bazı konuları bizim için katlanılabilir değildir. Yani üçüncü ülkelerle serbest ticaret anlaşmaları bölümü ve gümrük birliği kapsamında Türk ürünlerinin kayıtsız ve şartsız serbest dolaşımını engelleyen bazı kota uygulamaları, yani en son Bulgaristan’la yaşadığımız bazı problemler. Bunlar bizim için kabul edilebilir değildir'' dedi.
 
Zeybekçi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Brüksel'e yaptıkları ziyarette AB Ticaret Ekonomi Bakanı yani AB Komiseri Karel de Gucht’la çok özel bir görüşme yaptıklarını ve daha sonra bunu Davos'ta devam ettirdiklerini belirterek, Gucht'un 28 Şubat tarihinde Türkiye’ye geleceğini ve orada Avrupa ve Gümrük Birliği ile ilgili anlaşmalarda rahatsızlık duyulan alanlarla ilgili yeniden müzakere etmeyi görüşeceklerini vurguladı.
 

Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,697 µs