En Sıcak Konular

S&P ve FED boşa çıktı

19 Şubat 2014 09:34 tsi
S&P ve FED boşa çıktı Ekonomi kurmayları seçim atmosferine giren Türkiye'de siyasete yönelik güvenin artışından dolayı, piyasaların dış piyasada oyun kurucuların söylentilerine göre hareket etmediğini vurguladı.

S&P'nin Türkiye'nin görünümünü negatife çevirme kararı ve FED Başkanı Yellen'ın spekülatif açıklamalarına rağmen son 1 ayda 4 milyar dolarlık döviz girişi oldu. Ekonomi kurmayları son haftalardaki toparlanmayı, piyasanın felaket senaryolarına itibar etmediği ve siyasi istikrara güven duyulmasının göstergesi olarak yorumladı.

Ekonomi kurmayları seçim atmosferine giren Türkiye'de siyasete yönelik güvenin artışından dolayı, piyasaların dış piyasada oyun kurucuların söylentilerine göre hareket etmediğini vurguladı. Bu çerçevede, S&P'nin 7 Şubat 2014 tarihinde Türkiye'nin görünümünü negatife çevirme kararının piyasalarda satın alınmadığını hatırlatan ekonomi kurmayları, ardından FED'in yeni başkanı Janet Yellen'in 13 Şubat günü en kırılgan ülkelerin başında Türkiye'nin geldiği yönündeki ifadelerinin klasik olarak uygulanan 'Açık Ağız Politikası' olduğunu kaydetti. Bunlara rağmen piyasaların artık satın almadığının iyi okunması gerektiği belirtildi.

SİYASİ OTORİTE GÜVEN SAĞLADI

Türkiye'de bazı ekonomi çevrelerinin ise geriye dönük 8 aydır piyasada oluşturulan olumsuzlukları piyasada korku argümanı olarak kullanmaya çalıştıklarına işaret eden ekonomi kurmayları, Türkiye'de piyasaların bu tür söylemlere artık duyarsızlığından değil, siyasi otoritenin oluşturduğu güven nedeniyle itibar etmediğine işaret ettiler.

KURDA DÜŞÜŞ

Dünya ekonomilerine yön veren ülkelerin en çok kullandığı üsluptan birinin de 'Open Mouth Policy' olarak bilinen 'Açık Ağız Politikası' olduğuna dikkat çeken ekonomi kurmayları, FED'in de son aylarda kullandığı 'Tahvil alımını azaltabiliriz' ifadelerinin de bu anlama geldiğini belirttiler. Böylece uygulama öncesinde piyasaları kırılgan hale getirmeyi amaçlayan bu yöntemin son aylarda Türkiye'de prim yapmadığına işaret edildi. Piyasalarda döviz kurundaki düşüş eğiliminin iyi okunması gerektiğini söyleyen kurmaylar, dolarda ise 2.24 olan oranın 2.1811'lere gerilmesinin piyasaların reaksiyonunun okunması açısından önemli olduğunu vurguladı.

17 Aralık süreci çökmüştür

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, ekonomiye ve istikrara yönelik saldırıların tamamen püskürtüldüğünü hatırlatan ekonomi kurmayları, Türkiye'ye yaklaşık 4 milyar dolar girdiğini hatırlattılar. Siyasi yapıyı güvenildiği için bu paranın S&P'nin ve FED'in olumsuz ifadelerine rağmen Türkiye piyasasına girdiğine dikkat çektiler. Başbakan Erdoğan'da dünkü konuşmasında '17 Aralık darbe girişimi tam anlamıyla çökmüştür' tespiti ile piyasaların siyasetteki son gelişmelere güven verdiği mesajını dile getirdi.

FED açıklamaları ile eylemlerin zamanlaması

Ekonomi kurmayları, Gezi Parkı eylemlerinin gelişimi ile paralel yapının piyasalarda dalga oluşturduğu siyasi otoriteye yönelik adımının hemen ardından FED'in açıklamasının da dikkat çekici olduğu hatırlatıldı. Benzer durumun yine 17 Aralık'ta tekrarlandığı ifade edildi. Ekonomi kurmayları ancak o tarihlerde ekonomide kırılganlık oluşturan bu adımların artık, piyasa tarafından itibarlı bulunmadığı bunun da geçtiğimiz günlerde Standard and Poor's'un (S&P) 7 Şubat 2014 tarihli açıklamasıyla Türkiye'nin görünümünü negatife çevirme kararının satın alınmamasıyla görüldüğü hatırlattı.

Dolar düşüşe geçti

Dolar, Merkez Bankası'nın müdahalesi ve ekonomideki kısa süreli dalgalanmaların sona ermesiyle düşüş eğilimine girdi.

Yeni Şafak



Bu haber 625 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,098 µs