En Sıcak Konular

Mısır'da ekonomi de ''darbe'' yedi

19 Şubat 2014 11:36 tsi
Ekonomik sıkıntıların arttığı Mısır, bölge ülkelerinden kredi elde etmenin yollarına bakıyor. Geçici hükümet geçen 6 ayda 70 milyar dolar iç borçlanma gerçekleştirdi.

Gün geçtikçe ekonomik sıkıntıların arttığı Mısır'da, bölge ülkelerinden her fırsatta kredi elde etmenin yollarını arayan ülkede ekonomik veriler iyileşmeye işaret etmezken, işsizlik, enflasyon ve borç yükü artıyor.
 
Mısır Maliye Bakanlığı verilerine göre geçici hükümet 2013 yılının son yarısında 70 milyar dolar iç borçlanma gerçekleştirdi. Buna göre darbe sonrasının ülkeye getirdiği iç borç yükünün yüzde 53,8 oranında arttığı ortaya çıktı.
 
Geçen temmuz ayında ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin askeri darbeyle görevden uzaklaştırılmasının ardından dünyanın gündemine oturmuştu. Mursi dönemi sonrası oluşan darbe ekonomisi, Körfez ülkelerinden ve IMF'den aldığı yardımlara karşın hala toparlanamadı. Son olarak Başbakan Hazim Biblavi'nin, Suudi Arabistan'da yürüttüğü temaslarda yeni kredi imkanları üzerine görüşmeler yürüttüğü bildirildi.
 
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Afrika Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Türk-Mısır İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfield, Mısır’da işsizlik oranının 2013 yılının 3. çeyreğinde yüzde 13,4 oranında ve enflasyon oranının ise Ocak-Aralık 2013 tarihlerinde yüzde 11,7 olarak gerçekleştiğini kaydetti.
 
Gıda ve içecek fiyatlarındaki artışın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,6 oranında olduğuna dikkati çeken Mansfield, şu bilgileri verdi:
 
" Mısır basınından takip ettiğimize göre temel ihtiyaç maddelerinde artan fiyatla mücadele etmek için aralık ayı başında Mısır’da bir indirimli gıda pazarı açılmış bulunmaktadır. Turizm gelirleri konusunda yineMısır basınından takip ettiğimiz üzere Mısır Turizm Bakanı Hisham Zaazou'nun açıklamalarına göre, 2013 yılında Mısır’ın turizm gelirleri bir önceki yıla göre yüzde 41 oranında azalarak 5,9 milyar dolar olmuştur."
 
"Darbe sonrasının ülkeye getirdiği iç borç yükü yüzde 53,8 oranında arttı"
 
Mısır askeri darbeden bugüne geçen 6 aylık süre içerisinde 70 milyar dolar iç borçlanma yaptı. Darbeyle görevinden alınan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yönetimde bulunduğu aynı yılın Ocak-Haziran sonu arasındaki 6 aylık süre içerisinde gerçekleşen borçlanma miktarının ise 316,3 milyarMısır Cüneyhi yani 45,4 milyar dolar olduğu hatırlatıldı. Buna göre darbe sonrasının ülkeye getirdiği iç borç yükünün yüzde 53,8 oranında arttığı ortaya çıktı.
 
Hazine bono ve tahvilleriyle iç borçlanma gerçekleştiren geçici hükümetin geçen yılın aynı dönemine göre 59 milyar dolar olan iç borçlanma miktarının bu yıl 70 milyar dolara çıkmasıyla yüzde 18,8 oranında arttığı tespit edilirken, Mursi'nin görevden alınmasıyla başa gelen geçici hükümetin icraatları sonucu genel bütçe açığının geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 5,2 azaldığı dikkat çekti.
 
Maliye Bakanlığı raporlarında belirtildiği şekliyle Mısır'ın iç borç miktarının geçen aralık ayı itibariyle 222,1 milyar dolara ulaştığı kaydedilirken, buna karşılık geçen aralık ayı itibariyle dış borç miktarının ise 47 milyar dolara yükseldiği bildirildi.
 
Maliye Bakanlığı kaynakları göre ülkenin başlıca gelir kaynaklarındaki daralma ve yeni asgari ücret uygulaması gibi nedenlerden dolayı bütçe açığının mali yıl sonunda 34,4 milyar dolara ulaşmasının beklendiği açıklandı. Ülkede 3 Temmuz sonrasında gerçekleşen askeri müdahale sonrasında körfez ülkelerinden Mısır'a fiili olarak gelen yardım paketi miktarı 15,9 milyar dolara ulaştı.
 
 "Mısır'ın 25 Ocak Devrimi sonrasında dış ülkelerden aldığı para ve petrol yardımları miktarı 26,75 milyar dolara ulaştı"
 
Hükümet yetkilileri ve ilgili ülkelerin resmi kurumları tarafından yapılan açıklamalara göre başta Körfez ülkeleri olmak üzere Mısır'a finansal yardım sunan ülkeler, Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Libya ve Türkiye olarak biliniyor. Suudi Arabistan'ın 22 Mayıs 2011 tarihinde Mısır'a sunduğu yardım paketinde miktar 3,75 milyar dolarlık miktarı iki parçalı olarak 500'er milyon dolar Mısır Merkez Bankası'na yatırıldı. Buna ek olarak 1,75 milyar dolar karşılığı akaryakıt verilmesi kararlaştırıldı. Ayrıca 1 milyar dolar tahvil alımı şeklinde Mısır'a ulaştırıldı. Suudi Arabistan'ın Mısır'a 3 Temmuz askeri müdahalesi sonrasında sunduğu ikinci ek yardım paketi bu kez 5 milyar dolarlık olup 1 milyarı karşılıksız olmak üzere 2 milyar nemalandırmaya tabi olmadan merkez bankasına yatırıldı. Petrol sıkıntısı çeken Mısır, 2 milyar dolarlık petrol desteği aldı.
 
aa


Bu haber 483 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,594 µs