En Sıcak Konular

Devletin kasası dolacak, yargının yükü azalacak

20 Şubat 2014 12:21 tsi
Torba yasa hükümleri çerçevesinde, vatandaşın bilgisi dışında telefon aboneliği yapanlara idari para cezası verilecek ve 12 bin işletme hakkında "evrakta sahtecilikten" açılmış 600 binden fazla dava dosyası ortadan kalkacak.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun çerçevesinde, vatandaşın bilgisi dışında telefon aboneliği yapan yaklaşık 12 bin işletmeye  "evrakta sahtecilikten" idari para cezası verilecek. Böylece hem 600 binden fazla dava dosyası ortadan kalkacak hem de  devletin kasasına yaklaşık 1 milyar lira girecek.
 
Resmi Gazetede dün yayımlanan "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun", Türkiye'de yaklaşık 12 bin cep telefonu işletmecisi şirket hakkında "evrakta sahtecilik" suçlamasıyla açılmış davaların ortadan  kalkmasını sağlayacak.
 
Türkiye'de telefon aboneliği işlemleri, 2008 yılında yürürlüğe giren Elektronik Haberleşme Kanunu ile düzenlendi. Ancak cezalara ilişkin bu yasada bir maddenin bulunmadığı 2000-2010 yılları arasında ticari amaçlarla başkaları adına cep telefonu IMEI kaydı yapan veya yaptırılan işletme sahipleri hakkında Türk Ceza Kanunundaki "evrakta sahtecilik" suçlamasıyla dava açıldı. Bu tür dava dosyalarının sayısının 600 bini aşması üzerine, konunun çözüme ulaşması, ekonomik suça ekonomik ceza verilmesi ve mahkemelerin iş yükünün azaltılması için yeni bir düzenlemeye gidilmesine karar verildi. Yeni yasanın 104. ve 105. maddeleriyle Elektrik Haberleşme Kanununun ilgili maddeleri düzenlendi.
 
Buna göre, kişinin bilgisi ve rızası dışında işletmeci veya adına iş yapan temsilcisi tarafından abonelik tesisi veya işlemi veya elektronik kimlik bilgisini haiz cihazların kayıt işlemi yapılamayacak ve yaptırılamayacak; bu amaçla gerçeğe aykırı evrak düzenlenemeyecek, evrakta değişiklik yapılamayacak ve bunlar kullanılamayacak. Gerçeğe aykırı evrak düzenlemek veya değiştirmek suretiyle kişinin bilgi ve rızası dışında tesis edilmiş olan abonelikler kullanılamayacak. Bu maddelere aykırı hareket edenlere idari para cezası uygulanacak.
 
Bu maddelerin yürürlüğe girmesiyle cep telefonu ticareti yapan yaklaşık 12 bin işletme hakkında yargıya intikal etmiş 600 binden fazla dava dosyası ortadan kalkacak. Bu dosyaların her birine uygulanacak idari para cezasıyla da devlet yaklaşık 1 milyar lira gelir elde edecek.

aa


Bu haber 433 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,997 µs