En Sıcak Konular

Saddam'ın mayınları temizlenemiyor

21 Şubat 2014 15:10 tsi
Saddam'ın mayınları temizlenemiyor İran-Irak Savaşı'nın üzerinden 33 yıl geçmesine rağmen Süleymaniye topraklarına yerleştirilen mayınlar hala temizlenemedi. 7 milyon mayından bugüne kadar 4 bin 36 kişi hayatını kaybetti

İran-Irak Savaşı'nın üzerinden 33 yıl geçmesine rağmen Süleymaniye topraklarına yerleştirilen mayınların temizlenmesinin oldukça güç olduğu bildirildi. Saddam Hüseyin rejimi döneminde döşenen 7 milyon mayın, bölge halkını tedirgin etmeye devam ediyor.  

Uluslararası kuruluşların ve Birleşmiş Milletler'in bütün çabalarına rağmen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Süleymaniye kentindeki mayınlar temizlenemiyor. Irak ile İran arasında 1980-1988 yılları arasında devam eden savaşta Baas rejimi tarafından döşenen mayınların sadece yüzde 30 temizlendi. Özellikle İran sınırındaki Pencewin ve Halepçe'de ne zaman, nerede çıkacağı belli olmayan mayınlar, bölge halkını endişelendiriyor. Binlerce dönümlük tarım arazisi, mayınlar nedeniyle kullanılamıyor.

IKBY Mayın Temizleme Dairesi Süleymaniye Temsilcisi Sabah Hüseyin Muhammed, yaptığı açıklamada dünyada Afganistan ve Kamboçya'dan sonra en çok mayının bulunduğu ülkenin Irak olduğunu öne sürerek, "Bu bölgede hala farklı türlerde 7 milyon mayın var" dedi.  

"Mayından ölümler devam ediyor"

Mayın patlamalarından ölümlerin devam ettiğini aktaran Muhammed, bölgenin mayınlardan temizlenebilmesi için ciddi bir maddi kaynağa ihtiyaç olduğunu belirtti.

Uluslararası şirketlerle birlikte 10 yıl aralıksız mayın temizleme çalışması yaptıklarını anlatan Muhammed, merkezi Irak hükümetinin projeye şimdiye kadar hiçbir yardımda bulunmadığını belirterek, "Uluslararası sözleşmelere göre toprak altındaki mayınları temizlemek hükümetlerin görevidir. Ancak Bağdat hükümeti, şu ana kadar bu sorumluluğunu yerine getirmedi. Taleplerimizin hiçbirine olumlu bir yanıt vermiyor" şeklinde konuştu.

4 bin 36 kişi mayın kurbanı

Muhammed, Süleymaniye sınırları içerisinde mayın ve öteki patlayıcı maddeler nedeniyle 1991 ila 2013 yılları arasında 4 bin 36'sı ölü, 5 bin 175'i yaralı olmak üzere toplamda 9 bin 211 kişinin etkilendiğini söyledi.  

Süleymaniye bölgesinde 3 bin farklı noktada 7 milyon mayın bulunduğunu tahmin ettiklerini bildiren Muhammed, şunları söyledi:

"Tahminlerimize göre 3 bin noktaya 7 milyon mayın yerleştirilmiş. Bu 314 milyon 154 bin 309 metrekarelik alanı kapsıyor. 2005 yılından 2012'ye kadar 658 mayınlı alan temizlendi. Geçen yıl ise 23 mayınlı bölge ayıklandı. Bu yıl ise 5 milyon metrelik alanı temizlemeyi hedefliyoruz. Bunun için 35 milyar dinarlık kaynağa ihtiyacımız var. Ancak Kürdistan Planlama Bakanlığı henüz bu rakamı kabul etmedi."



Bu haber 728 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,767 µs