En Sıcak Konular

Susuzluk yaşanacak mı?

21 Şubat 2014 16:06 tsi
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Yağışlarda bir eksiklik var, bir kuraklık var ama Allah lütfederse biz de tecrübemizle hiçbir şehre su sıkıntısı yaşatmayacağız. O konuda kararlıyız" dedi.


Bakan Eroğlu, Afyonkarahisar'ın Bayat ilçesinde partisinin belediye başkan adayı tanıtım töreni sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayarak, dünyada su denilince Türkiye'nin bilindiğini, tecrübelerinin olduğunu ifade etti.

Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlı bürokratlarla dün bir toplantı yaptığını anımsatan Eroğlu, olası bir su sorununda alternatiflerinin bulunduğunu, henüz A alternatifinde olduklarını bildirdi. B ve C alternatiflerinin bulunduğunu aktaran Eroğlu, toplantıda, bütün illerin su meselesini baştan sona masaya yatırdıklarını, sıkıntı olması muhtemel olan birkaç kentle ilgili de bir çalışma yaptıklarını ancak herhangi bir tehlike olmadığını belirtti.

"Sapanca Gölü'ndeki azalmadan dolayı Kocaeli ve Sakarya'nın su sorunu çıkacağı" şeklinde iddialar olduğunu dile getiren Eroğlu, şunları kaydetti:

"Sapanca Gölü'müzün durumuna dün baktım. Hiçbir sorun yok. Sapanca'mızda yeteri kadar su var. Her iki şehre de yetecek su var. Vatandaş endişe etmesin. Ben vatandaşın endişesini haklı görüyorum, çocuklar hatırlamaz ama anneler, babalar geçmişteki su sıkıntılarını, Ankara, İzmir ve İstanbul'daki sıkıntıları bildikleri için endişe duyuyor. Büyükler, su taşımaktan dolayı geçmişte çok büyük sıkıntılar çekti. Küvetleri doldurup bir hafta boyunca maşrapayla su alarak kullandılar. Su kalitesi yoktu, su rengi sarımsı bir renkteydi, İstanbul'da bilhassa... Evler tamamen 'bidon ev' olmuştu, her köşede benzin satar gibi su istasyonları vardı, su satıyorlardı. Bazı büyüklerimiz o günleri, o ızdırabı hatırlıyorlar. Lütfen, değerli vatandaşlarımız, bunu düşünecek olan biziz, siz düşünmeyin, siz rahat olun, Allah'ın izni ile eski günleri yaşatmayız. Su, her daim akacaktır. Biz, gerektiği zaman B planlarını devreye sokuyoruz."

B planının herkes tarafından merak edildiğini anlatan Eroğlu, "Bu teknik bir konu, meslek sırrı. Biz mesela dün bütün uzmanlarla B planını, gerektiğinde hazır edecek şekilde çalışma yaptık" diye konuştu.

Dünyada su sıkıntısı yaşandığına dikkati çeken Eroğlu, şöyle devam etti:

"Küresel bir sıkıntı bu. Türkiye'de de zaten zaman zaman bir kuraklık oluyor. 7 yılda bir kuraklık oluyor. Bazen 20-30 yılda bir daha şiddetli kuraklık oluyor. Bu kuraklığı mesela 1972, 1989, 1994, 2000 ve 2007 yılında yaşadık. Ama onları da vatandaşlara hiç hissettirmeden atlattık. Tabi yağışlarda bir eksiklik var, bir kuraklık var ama Allah lütfederse biz de tecrübemizle hiçbir şehre su sıkıntısı yaşatmayacağız. O konuda kararlıyız. Kaldı ki inşallah bu hafta sonunda da yağışlı havaya gireceğiz. Bu şekilde yağışlar olsa, tarım için de araziler için de son derece faydalı olur. Sulama barajlarında yüzde 45 nispetinde doluluk var. İçme suyu barajlarında da ilden ile değişiyor, orada da çok büyük bir problem yok."

aa



Bu haber 491 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,296 µs