En Sıcak Konular

Ukrayna'da seçimler 25 Mayıs'ta

23 Şubat 2014 09:21 tsi
Ukrayna Parlamentosu, devlet başkanlığı seçimlerinin 25 Mayıs'ta yapılmasını kararlaştırdı.

Meclis başkanlığına seçilen Aleksandr Turçinov başkanlığında toplanan genel kurulda, Turçinov tarafından okunan karar metninde, "Yanukoviç'in anayasalara aykırı bir şekilde görevinden kendi kendine geri çekilmemesi nedeniyle parlamentonun, devlet başkanlığı erken seçim tarihini belirlemek zorunda kaldığı" bildirildi.
 
Parlamento kararıyla, devlet başkanlığı erken seçimlerinin 25 Mayıs'ta yapılması kararlaştırılırken, mecliste buna ilişkin yapılan oylamada, 328 milletvekili "evet" oyu kullandı.
 
Yanukoviç, parlamentonun kararını tanımıyor
 
Bu arada konuyla ilgili açıklama yapan Devlet Başkanı Danışmanı Hanna Herman, Yanukoviç'in, parlamentonun söz kararını tanımadığını ve hala kendisinin devlet başkanlığı görevini sürdürdüğünü kaydetti.
 
Herman, "Yanukoviç, ülkenin güneydoğusunda iş gezisinde bulunuyor. Bu da kendi kendine geri çekilme olarak yorumlandı" dedi.
 
Turçinov:  Yanukoviç kendi kendini azletti
 
Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in istifa etmeyeceğini açıklamasına rağmen, yeni Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov, Yanukoviç'in "Anayasal görevlerini yerine getirmekten kendi kendini azlettiğini" söyledi.
 
Turçinov, parlamentoda Yanukoviç'in "görevden alınması" yönünde karar çıkmasının ardından yaptığı açıklamada, mevcut durumun devletin yönetilebilirliğini, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını tehlikeye soktuğunu, vatandaşların hak ve özgürlüklerini ihlal ettiğini dile getirdi.
 
Turçinov, "Yanukoviç'in anayasal görevlerini yerine getirmekten kendi kendine azlettiğini ve görevini yerine getirmekte başarısız olduğunu" belirterek, Ukrayna Anayasası uyarınca erken seçimin 25 Mayıs'ta yapılacağını kaydetti.
 
Parlamentoda alınan kararın Yanukoviç için bağlayıcı olup olmayacağı henüz netlik kazanmazken, serbest bırakılan eski Başbakan Yulia Timoşenko'nun protestoculara katılmak üzere Kiev'e hareket ettiği ve devlet başkanlığına adaylığını koyacağını söylediği iddia ediliyor.
 
Geçici hükümet gerekli
 
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Ukrayna'da mümkün olduğu kısa bir sürede kamu düzenini sağlayacak geçici bir hükümete ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
 
Steinmeier, Kiev’de ölümlerin olmadığı ikinci gün olduğunu ancak Ukrayna ile ilgili endişelerin devam ettiğini ifade etti.
 
Yulia Timoşenko'nun bugün serbest bırakılmasından dolayı memnuniyet duyduklarını ifade eden Steinmeier, "Sağlıklı olmasını ümit ediyorum. O da ülkenin sorumluluğu için büyük sorumluluk taşıyor" şeklinde konuştu.

aa


Bu haber 483 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,455 µs