En Sıcak Konular

'Akdeniz'in Norveçlileri'

24 Şubat 2014 11:24 tsi
'Akdeniz'in Norveçlileri' Kıbrıs'ın başına talih kuşu konmuş...

Kıbrıs Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, Rum yönetiminin doğal gaz sıvılaştırma terminaliyle ilgili planlamalarını sürdürdüğünü ve buna eş zamanlı olarak bütün olasılıklara hazır olmak için, başka seçenekleri de gözden geçirdiklerini söyledi.

Alithia gazetesinin haberine göre, Rum yönetiminin, Türk şirketlerinin Noble ve Delek şirketleriyle görüşmelerinden etkilenmediğini dile getiren Lakkotripis, Başkanlık Sarayı’nda düzenlenen bir ödül töreninde yaptığı konuşmada, Noble ve Delek şirketlerinin Türkiye’yle işbirliği konusundaki sorulara da yanıt verdi.

Gazeteye göre, Türk şirketleri ile konsorsiyum arasındaki görüşmelerin çok uzun süredir yapılmakta olduğunu söyleyen Lakkotripis, bunu yeni bir şey olmadığını ifade etti.

Bu görüşmelerin, açık ve net olarak, İsrail ve Türkiye’yi ilgilendirdiğini de belirten Rum bakan, kendilerinin doğal gaz sıvılaştırma terminali planlamalarını sürdürdüklerini, buna eş zamanlı şekilde, bütün olasılıklara karşı başka seçenekler için de hazırlandıklarını ifade etti.

Habere göre Lakkotripis, bu seçeneklerin örneğin, yüzer bir sıvılaştırma tesisi veya Mısır’da sıvılaştırma yapmak için, kısa zaman önce Mısır hükümetiyle başlattıkları görüşmeler olduğunu belirtti.

Lakkotripis, Türk şirketleri ile İsrail şirketleri arasındaki görüşmelerin, çok uzun zamandır yapılan bir şey olduğunu yineledi.

Doğal gazın gelişi için seçenekler arasında deniz altı boru hattı bulunup bulunmadığının kendisine sorulması üzerine ise Lakkotripis, stratejik hedeflerinin, karada bir doğal gaz sıvılaştırma terminali inşa edilmesi olduğunu ifade etti.

Başka görüşmeler sırasında da söylediği gibi, daha fazla doğal gaza ihtiyaç duyduklarını dile getiren Lakkotripis, kendilerinin Enerji Bakanlığı olarak aylardır bütün olasılıklar için hazırlanmaya yükümlü olduklarını, bu yüzden yüzer tesis ve Mısır’a yönelik boru hattı seçeneğini gözden geçirdiklerini ifade etti.

Rum bakan, bazı kararlar için acele etmemeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.

ÇİNLİLER TERMİNAL İÇİN DEĞİL “ARA ÇÖZÜM” İÇİN GELMİŞ

Öte yandan Politis gazetesinde yer alan bir haberde ise, geçtiğimiz gün Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ile görüşen Çin heyetinin, dün yayımlandığı gibi doğal gaz sıvılaştırma terminaliyle değil, “ara çözüm” ihalesiyle ilgilendiği haber verildi.

Gazete, elde ettiği bilgilere dayanarak, Çinli heyetin “China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC)” şirketinden bir heyet olduğunu ve Lakkotripis’e, Rum kesimine, elektrik maliyetinin düşürülmesi için, kendi doğal gazını elde edene kadar doğal gaz tedarik etmek olarak adlandırılan ara çözüm ihalesine katılmaya hazır olduklarını ilettiklerini aktardı.

Çinli şirketin, elektrik üretim ihtiyaçları için Vasiliko’ya teslim edilmeden önce, doğal gazın denizde taşınması ve işlenmesi için gerekli altyapıyı sunduğunu kaydeden gazete, Çinli heyetin Lakkotripis’ten sonra Rum Devlet Doğal Gaz İşletmesi (DEFA) Başkanı Eleni Vasiliadu ile bir araya geldiğini de aktardı.

DAILY TELEGRAPH’TAN KIBRISLA İLGİLİ “AKDENİZ’İN NORVEÇLİLERİ” YORUMU

Fileleftheros gazetesi ise “Çözüm İçin Katalizör veya Çatışma İçin Sebep” başlıklı haberinde, İngiltere’de yayımlanan Daily Telegraph gazetesinin, Kıbrıs’la ilgili yorumuna yer verdi.

Buna göre Daily Telegraph, yetkililerin tek yanlı olarak ilan edilen Rum MEB’inde 60 trilyon ayak küp doğal gaz bulunduğuna dair tahminlerine atıfta bulunarak, “Kıbrıs sularında bulunduğu tahmin edilen doğal gaz rezervlerinin, Kıbrıslıları Akdeniz’in Norveçlilerine dönüştürmesinin mümkün olduğu” yorumunu yaptı.

Daily Telegraph buna paralel olarak, Rum kesiminin "Türkiye'nin adanın birleştirilmesi yönünde bir anlaşma yapılmadığı takdirde doğal gaz çıkarılmasını gerekirse askeri müdahaleyle engelleme tehdidine karşın, Kıbrıs'ın doğal gaz kaynaklarını keşif çalışmalarında ısrar ettiğini" de belirtti.

Haberde, hidrokarbon yataklarının teorik olarak Kıbrıs sorununda bir çözüme varılması için katalizör olabileceklerine de atıfta bulunuldu.

Gazete Daily Telegraph’ın haberinin aynı zamanda doğal gazın kullanılmasının, çatışmalara sebep olabileceği uyarısında bulunduğunu da belirtti.

Alithia gazetesi ise haberinde, Daily Telegraph’ın, Pirncess isimli Norveç gemisinin Türk firkateyni tarafından taciz edildiği iddiasına da yer verdiğini ve Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in bu hususta “Türkiye için dahi gambot (savaş gemisi) diplomasisinden çok uzağız” şeklindeki söylemini anımsattığını aktardı.

Daily Telegraph haberinde Kasulidis’in “Noble Energy, ENI ve Total gibi şirketler, Türkiye’nin gerçekten kendilerini durduracağına inansalardı, araştırma çalışmalarına milyarlık yatırımlar yapmazlardı” şeklindeki açıklamasını da anımsattı.

KASULİDİS’İN DAILY TELEGRAPH’A AÇIKLAMASI

Öte yandan Haravgi gazetesi ise “Hükümet MEB Konusunda da NATO Çerçevesinde Hareket Ediyor” başlıklı haberinde, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in gazeteye yaptığı açıklamalara yer verdi.

Anastasiadis hükümetinin “kamuoyunun bilgisi dışında olan hareketlerle”, hidrokarbonlar konusunda da NATO çerçevesinde ilerlemekte olduğu yorumunu yapan gazete, Rum Dışişleri Bakanı Yonnnis Kasulidis’in, hükümettekilerin MEB konusundaki tehlikeli hareketlerini, Daily Telegraph’a yaptığı açıklamayla ifşa ettiği yorumunda bulundu.

Daily Telegraph’ın Kıbrıs doğal gazıyla ilgili röportajında, hidrokarbon yataklarının tespit edilmesinin, bölgedeki siyasi termometreyi yükselttiği yorumunda bulunan gazete, Rum kesiminin ise, İsrail’le ilişkilerini yakınlaştırarak ve kendisine NATO kaynaklarını kullanması imkânı tanıyacak olan Barış İçin Ortaklığa katılım başvurusunda bulunarak; diplomatik manevralar yaptığını belirtti.

Öte yandan Kasulidis ise Daily Telegraph’a açıklamasında, “tedirgin bir bölgede ön saflarda bulunmaktayız ve sorumluluğumuzu yükseltiyoruz. Kamuoyunun bilgisi dışında olan bir dizi şey yaptık” ifadelerini kullandı.

Sözlerinin devamında, ortak açıklamaya da değinen Kasulidis, bunun Annan Planı’ndan tamamıyla farklı olduğunu, çünkü tek ülke ve tek egemenlikten söz ettiğini aynı zamanda hukuki bir ayrılığa da müsaade etmediğini söyledi.

Kasulidis, Kıbrıslı Rumların muhtemelen yeni bir referandumda “evet” diyecekleri öngörüsünde de bulundu.

Habere göre Kasulidis, sıvılaştırılmış doğal gaza paralel olarak, Türkiye üzerinden geçecek bir boru hattının ihtimal dışında bırakılmadığını ancak bunun çok büyük miktarda doğal gaza gereksinim duyacağını sözlerine ekledi.

TAK

Bu haber 1,358 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,122 µs