En Sıcak Konular

"Esed rejimi ayak sürüyor"

24 Şubat 2014 19:47 tsi
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Esed rejiminin kimyasal silahların Suriye'den çıkarılması konusunda ayak sürdüğünü söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Esed rejiminin kimyasal silahların Suriye'den çıkarılması konusunda ayak sürüdüğünün açık olduğunu belirterek, "Suriye'nin kimyasal stoğunun sadece yüzde 11'i şimdiye kadar ülkeden çıkarıldı. Yavaş ilerleme kabul edilemez" dedi. 

Hague, İngiliz Parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası'nda Suriye, Ukrayna ve İran'la ilgili açıklamalarda bulundu. 

Suriye'ye yardım tasarısının Birleşmiş Milletlerde (BM) kabul edilmesiyle ilgili duyduğu memnuniyeti dile getiren Hague, karar tasarısının kabulünün önemli olduğunu ancak uygulanmasının daha da önemli olacağını belirtti. 

Ülkesinin Suriye halkına şimdiye kadar 600 milyon sterlin yardımda bulunduğuna dikkati çeken  Hague, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her ay yaklaşık 5 bin Suriyeli ölüyor. 500 bini kuşatma altındaki bölgelerde. Varil bombalamalarına devam ediliyor. BM, bu yılın sonuna kadar 4 milyon Suriyeli mülteci olmasını bekliyor. Esed rejiminde, BM Güvenlik Konseyinin talep ettiği siyasi geçişe müzakere yönünde hiçbir isteklilik işareti bulunmuyor. Cenevre-2 görüşmeleri 15 Şubat'ta, hiçbir anlaşma olmadan sona erdi. 

Esed rejimine destek veren Rusya ve İran hükümetleri, bu sürecin ciddiye alınması ve siyasi anlaşmaya varılması konularında rejime baskı yapmalı. Rejimin kimyasal silahların Suriye'den çıkarılması konusunda ayak sürüdüğü açıktır. Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütüne (OPCW) göre, Suriye'nin kimyasal stoğunun sadece yüzde 11'i ülkeden çıkarıldı. Rejim, kimyasal silahların tümünün çıkarılması için son tarih olan 5 Şubat'ı geçirdi. Bu, imha operasyonunun aylarca ertelenmesine neden oluyor ve son imha tarihi olan 30 Haziran'ı riske sokuyor. Yavaş ilerleme kabul edilemez." 

Hague, Kiev'i ziyaret edecek 

Ukrayna'da yaşanan son olaylara da değinen Hague, bu ülkede anayasal reforma, siyasi kültürde gelişmeye, özgür seçimlere ve yolsuzlukların son bulmasına ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Ukrayna'daki yeni hükümetin uzlaşmacı olması gerektiğine işaret eden William Hague, uluslararası toplumun da yeni hükümetle işbirliği içinde çalışması gerektiğini dile getirdi. 

Hague, Ukrayna'daki ekonomik durumun çok ciddi olduğunu belirterek, durumu bugün Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştüğünü söyledi.

Ukrayna ve diğer konuları ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşmek üzere bugün Washington'a gideceğini dile getiren İngiltere Dışişleri Bakanı, Uluslararası Para Fonuyla (IMF) da görüşmeler yapacağını dile getirdi.

Ukrayna'ya mali desteğin yeni hükümet talep ettikten sonra hızlıca sağlanabileceğini aktaran Hague, yakın zamanda Kiev'i ziyaret edeceğini kaydetti.

Hague, şöyle konuştu:

"Uluslararası mali destek, koşullar olmadan ve nasıl kullanılacağına açıklık getirilmeden sağlanamaz. Ukrayna'da demokrasinin, insan haklarının ve hukukun üstünlüğünün sağlanmasını istiyoruz. Bu, Ukrayna için Rusya ve Avrupa Birliği arasında yaptığı bir tercih değildir, bu ülkeyi gelecek için demokratik yola koymaktır. Ukrayna halkının geleceğini belirlemede özgür olmalarını istiyoruz." 

İran konusunda ise William Hague, nükleer programla ilgili sonraki görüşmelerin martın ortasında Viyana'da yapılacağını belirtti.

Ülkesinin İran'la ilişkilerinin devam ettiğini ve İran'ın yerleşik olmayan maslahatgüzarının bugün Londra'da bulunduğunu kaydeden Hague, "İlişkilerimizi adım adım ve karşılıklı geliştirmeyi sürdüreceğiz" dedi. 


Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,231 µs