En Sıcak Konular

ABD Afganistan'dan çekilmeye hazırlanıyor

25 Şubat 2014 20:57 tsi
ABD Afganistan'dan çekilmeye hazırlanıyor
ABD Başkanı Obama ABD Savunma Bakanlığı’na, Afganistan’dan olası bir tam çekilme için uygun planların yapılması talimatını verdi.

ABD Başkanı Barack Obama, Savunma Bakanlığı’na, ABD’nin 2014’ten sonra Afganistan’da hiçbir asker bulundurmaması halinde yıl sonuna kadar düzenli geri çekilmeyi başarıyla gerçekleştirecek uygun planlara sahip olunması talimatını verdi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, Obama, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ile telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede, Obama’nın, Karzai’ye Afganistan’daki gelecek seçimlerin hazırlığını, Afganların öncülüğündeki (Taliban ile sürdürülen) barış ve uzlaşı çabalarını ve ikili güvenlik anlaşması konularını ele aldığı belirtildi.

Obama’nın Afganistan’daki cumhurbaşkanlığı seçimleri kampanya döneminin başlangıcından memnuniyet duyduğu ve ABD’nin, bu sürecin adil, güvenli, zamanında ve Afganistan’ın öncülüğünde gerçekleşmesine desteğini aktardığı kaydedilen açıklamada,  Obama'nın, seçimlerde herhangi bir adayı desteklemediğini ve Afganistan’ın kim tarafından yönetileceğine Afganistan halkının karar vereceğini yinelediği de bildirildi.

Karzai’nin de Obama’yı Afganların öncülüğündeki barış ve uzlaşı çabaları hakkında bilgilendirdiği, iki liderin savaşa siyasi çözümün desteklenmesinin bölge ülkeleri için önemine işaret ettiği ifade edildi.

-Obama: "İlave durum planlamaları yapma harekete geçeceğiz"

NATO savunma bakanlarının yarın başlayacak iki günlük toplantısı öncesinde, iki liderin, ABD ile Afganistan arasında olası bir ikili güvenlik anlaşması ile ilgili de görüştükleri bilgisi verilen açıklamada, "Obama’nın, anlaşmayı imzalamayacak gibi görünmesi nedeniyle Karzai'ye, ABD'nin ilave durum planlamaları yapma yönünde harekete geçmekte olduğunu ilettiği" belirtildi.

“Spesifik olarak, Başkan Obama, Pentagon’a ABD’nin 2014’ten sonra Afganistan’da hiçbir asker bulundurmaması halinde, yıl sonuna kadar düzenli bir geri çekilmeyi başarıyla gerçekleştirecek uygun planlara sahip olunması talimatını verdi” ifadesini yer verilen açıklamaya şöyle devam edildi:

"Bununla birlikte, bir ikili güvenlik anlaşmamız ve Afgan hükümetinde istekli ve kararlı bir ortağımız olması halinde, Afgan güçlerini eğitmeye, onlara rehberlik etmeye ve yardımcı olmaya ve çekirdek El Kaide'nin kalıntılarının peşinden gitmeye odaklanan sınırlı bir 2014 sonrası misyon, ABD ve Afganistan'ın çıkarlarına olabilir. Bundan dolayı, bu yıl Afganistan ile bir ikili güvenlik anlaşmasının sonuçlandırılması ihtimalini açık bırakacağız. Ancak, bir ikili güvenlik anlaşması olmadığı müddetçe, herhangi ABD misyonunun planlaması ve uygulanması da daha zorlu olacaktır. Buna ilaveten, bir ikili güvenlik anlaşması olmadığı müddetçe, 2014 sonrasındaki bir ABD misyonunun boyut ve amaç bakımından daha küçük ölçekte olması ihtimali de o kadar fazla olacaktır”.

Açıklamada, ABD’nin bağımsız, istikrarlı, birleşik ve demokratik bir Afganistan’ı desteklediği kaydedilerek, ortak saygı ve sorumluluk prensibinde ortaklığını sürdüreceği ifade edildi.

AA 



Bu haber 629 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,190 µs