En Sıcak Konular

Eski Papa istifa nedenini açıkladı

26 Şubat 2014 12:22 tsi
Eski Papa istifa nedenini açıkladı Katolik aleminin 265. Papası iken geçen yıl istifa ederek büyük bir sürprize imza atan Emerit Papa 16. Benediktus, istifası için yaşlılığını gerekçe gösterdi.

Emerit Papa, görevden ayrılışının birinci yıldönümüne sayılı günler kala, istifası hakkındaki söylentilere ilişkin İtalyan La Stampa gazetesinin sorularını cevapladı.

İstifasıyla dünya genelinde büyük bir şoka neden olan ve Katolik kilisesi geçmişinde 600 yıl aradan sonra istifa eden ilk Papa olarak tarihe geçen 16. Benediktus, istifasının arkasında birilerinin baskısı olmadığının altını çizerek, "İlerlemiş yaşım ve durumum nedeniyle Papalık görevini yapmaya uygun değildim" dedi.

"İstifamla ilgili en ufak şüpheli bir durum yok. Bu konuyla ilgili çıkan söylentiler saçmadır" diyen Emerit Papa, kendisinin istifaya zorlandığına dair çıkan iddialara cevap verdi. 16. Benediktus, halen beyaz kıyafet giymesini de "rahat ve pratik" olmasına bağladı.

Emerit Papa, istifasının geçerli olduğunu ve bugün kilisede iki başlı bir yönetimin sözkonusu olmadığını vurgulayarak, tek amacının her gün, kendisinden sonra Papa seçilen halefi Papa Franciscus için dua etmek olduğunu belirtti.

16. Benediktus, geçen hafta sonu Vatikan'daki yeni kardinallerin kardinallik törenine iştirak ederek, istifasının ardından ilk kez kamuya açık bir toplantıya katılmış ve burada halefi Papa Franciscus ile kucaklaşmıştı.

Emerit Papa 16. Benediktus, geçen yıl 28 Şubat'ta Papalık görevinden istifa ederek, önce papaların yazlık ikametgahı olan Castel Gandolfo'da daha sonra da Vatikan'daki St. Mater Ecclasie Manastırı'nda inzivaya çekilmişti.

Papa 16. Benediktus, "Vatileaks" adlı Papa'nın ofisinden belgelerin çalınması olarak bilinen köstebek skandalı, Katolik kilisesindeki çocuk istismarı iddiaları ve Vatikan Bankası'na yönelik kara para aklama konularıyla yüzleşmek durumunda kalmış ve bunların baskısı nedeniyle istifa ettiği dile getirilmişti.

İstifanın ardından Vatikan'da yapılan papalık seçiminde (Konklav) ise Arjantinli Kardinal Jose Mario Bergoglio, Katolik dünyasının yeni Papası olarak seçilmiş ve kendisine "Franciscus" havari ismini almıştı.

aa

Bu haber 746 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,466 µs