En Sıcak Konular

Hava kirliliği tarihi eserlere zarar veriyor

26 Şubat 2014 13:56 tsi
Doç. Dr. Ferhat Karaca, hava kirliliğine karşı önlem alınmaması halinde tarihin yok olabileceği uyarısında bulundu.

Karaca, "Ülkemizin hava kirlilik seviyesi Avrupa ülkelerine oranla 2 ila 5 kat daha fazla. Sanat eserlerimiz bu oranda tahrip oluyor, yer yer 10 ila 20 kat arasında tahrip yaşanan yerler de mevcut. Tarihi eserlerimiz hava kirliliği yüzünden ciddi hasar görüyor. Bu da kendi elimizle sanat eserlerimizi yok ettiğimiz anlamına gelmekte." dedi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün araştırmasına göre, yılda yaklaşık 2 milyon insan hava kirliliği yüzünden hayatını kaybediyor. Hava kirliliği, insanlara, tabiata, hayvanlara ciddi zarar verirken aynı zamanda mimariyi de yok ediyor. Uzun yıllar varlık gösteren mimari eserler zamana değil hava kirliliğine yenik düşüyor. Fatih Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Hava Kirliliği Araştırma Grubunun yaptığı çalışmalara göre, özellikle mimari alandaki sanat eserleri hava kirliliği sebebiyle ciddi hasara uğruyor. 3’ü akademisyen olmak üzere 5 lisansüstü öğrencisi büyük çaplı bir çalışma yaptı. Çalışma grubunun danışmanlığını yürüten Mühendislik Fakültesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Ferhat Karaca, "Tarihi yarım adanın 50 farklı noktasına hava kirliliği istasyonları kurduk. Kirliliğin seviye tespitini yaptık. Seviyenin mimari eserlere zararı ne ölçüde ve bunu nasıl önleyebiliriz noktasında incelemeler gerçekleştirdik. Tarihi yarım adada kirliliğin asıl sebebinin trafik olduğunu tespit ettik. Yaşanan bu sorunun çözümü bölgeyi ulaşıma kapatmaktan geçiyor. Ayrıca büyük araçların girişine izin verilmemeli ve elektrikli araçlara insanlar yönlendirilmeli." tavsiyesinde bulundu.

Türkiye'de taşınabilen ve taşınamayan tarihi eserlerin risk altında olduğunu ifade eden Karaca, "Şu an önlem alınabilecek durumda olan eserlerin tahribat sonucu yok olmasına fırsat vermemeliyiz. İhmal edilmesi halinde geri dönüşü olmayabilir. Proje kapsamında Dolmabahçe Sarayı yönetimiyle 70 farklı noktada araştırma yaptık. Çıkan sonucu saray yönetimine bildirdik ve gerekli önlemler alınmaya başlandı. Bu tür çalışmalarda organize ve hızlı davranılması gerekiyor. Aksi takdirde beklenmedik sonuçlar doğabilir. Aynı zamanda Süleymaniye Kütüphanesi ile birlikte yürüttüğümüz bir çalışma var. Hava kalitesi açısından risk yönetimi planı hazırlayıp kütüphane yönetimine sunmayı hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

cihan

Bu haber 597 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,529 µs