En Sıcak Konular

NATO Afganistan'dan tamamen çekilebilir

26 Şubat 2014 16:09 tsi
NATO Afganistan'dan tamamen çekilebilir NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Afganistan'ın ikili anlaşmayı imzalamaması halinde ülkeden tamamen çekilebileceklerini söyledi

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai’nin ABD ile ikili güvenlik anlaşmasına (BSA) zamanında imza atmaması halinde 2014’ten sonra ülkedeki tüm birlik ve ekipmanları çekmek durumunda kalacaklarını söyledi.

NATO savunma bakanları toplantısı öncesinde basına konuşan Rasmussen, askeri kanadın tüm ihtimallere yönelik olarak planlama yaptığını ve NATO’nun Afganistan’da eğitim, danışma ve destek amaçlı bir misyon oluşturmaya hazır olduğunu belirterek, “Buna rağmen eğer yasal bir çerçeve olmazsa bunu yapmamız mümkün olmayacak. Bu durumda da 2014 sonundan itibaren Afganistan’dan tüm birlikleri ve ekipmanları çekmek durumunda kalırız” dedi.

Tercih edilen opsiyonun bu olmadığını kaydeden Rasmussen, “Ama bunlar gerçekler. Planlamamızı yaparken dikkate almamız gereken gerçekler ve toplantımızda bunu görüşeceğiz” ifadesini kullandı.

NATO’nun Afganistan’daki varlığını sürdürebilmesi için bu ülkenin ABD ile BSA, NATO ile de güçlerin durumu anlaşması (SOFA) imzalaması, "olmazsa olmaz şart" olarak öne çıkıyor.

Bu iki belgenin zamanında imzalanmaması halinde gündeme gelmesi kaçınılmaz olacak olan ve son günlerde ABD tarafından da net şekilde dile getirilen “toptan çekilme” konusu, NATO açısından tercih edilen opsiyon olmamakla birlikte karşı karşıya kalınabilecek “talihsiz bir sonuç” olarak değerlendiriliyor.

Zaman ilerledikçe planlama konusunda her geçen gün daha fazla zorlukla karşı karşıya kalındığını ve “kaybedecek zaman olmadığını” ifade eden Rasmussen’in, Karzai’nin ilgili belgeleri imzalamaya hazır olmadığının görüldüğünü kaydederek, nisanda yapılacak seçimlerde seçilecek “yeni cumhurbaşkanına” atıf yapması dikkati çekti.



Bu haber 724 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,200 µs