En Sıcak Konular

Arap Birliği: İsrail barışı tehdit ediyor

27 Şubat 2014 10:27 tsi
Arap Birliği: İsrail barışı tehdit ediyor Arap Birliği, "İsrail'in, Kudüs ve Mescid-i Aksa'da gerilimi tırmandırması uluslararası güvenlik ve barışı tehdit ediyor" açıklaması yaptı.

Arap Birliği, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınlarının, uluslararası barış ve güvenliği tehdit ettiğini bildirdi.

Arap Birliği, "İsrail'in Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri" dolayısıyla üye ülkelerin atabileceği adımları görüşmek üzere, daimi temsilciler düzeyinde toplandı.

Birliğin Kahire'deki merkezinde gerçekleşen olağanüstü toplantının ardından yayımlanan yazılı açıklamada, "İsrail'in, Kudüs ve Mescid-i Aksa'da gerilimi tırmandırması, uluslararası güvenlik ve barışı tehdit ediyor" denildi.

Açıklamada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) üye ülkelerin, özellikle de ABD ve "Ortadoğu Dörtlüsü"nün diğer üyelerinin (Avrupa Birliği, Rusya ve İngiltere) Filistin-İsrail barış müzakerelerini gözeterek, "İsrail'in, Müslüman ve Hristiyanların dini duygularına yönelik umursamaz uygulamalarını" engellemek için net bir tavır alma çağrısında bulunuldu.

Kudüs'ün "işgal edilmiş" dolayısıyla kentle ilgili bütün uygulamaların geçersiz olduğu, bu konuda uluslararası kararlarının uygulanması talep edilen açıklamada, ayrıca Kudüs'te "Yahudi yerleşim birimi inşa edilmesi ve topraklara el konulması" tehlikesi konusunda uyarılarda bulunuldu.

"KUDÜS TEHLİKEDE"

Toplantıda konuşan Filistin'in Kahire Büyükelçisi Berekat el-Ferra da "Kudüs tehlikede. Ürdün'ün Kudüs'teki (kutsal mekenları himaye etme) görevinin İsrail'e verilmesi için Knesset'te kanun hazırlanması girişimine karşı ciddi bir duruş sergilenmeli" dedi.

"İsrail'in ihlalleri karşısında hangi müzakerenin ve hangi barışın faydası var" diyen Ferra, İsrail'in, uluslararası kararlara rağmen hak ihlallerine devam etmesi karşısında "ciddi tavır" alınması gerektiğini vurguladı.

İsrail parlamentosu Knesset'te, Mescid-i Aksa'nın İsrail hakimiyetine alınmasını görüşmek üzere bir oturum düzenlenmesine karar verilmiş ancak 1924'ten beri Kudüs'te bulunan Müslüman ve Hristiyanlara ait mabetlerin yönetimi ve muhafızlığı görevini yürüten Ürdün'ün memnuniyetsizliği nedeniyle iptal edildiği belirtiliyor.

Ürdün, 1924 yılından itibaren Kudüs'te bulunan Müslüman ve Hristiyanlara ait mabetlerin yönetimi ve muhafızlığı görevini sürdürüyor. Mescid-i Aksa'nın imamı Ürdün Evkaf Bakanlığı tarafından atanıyor.



Bu haber 652 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,051 µs