En Sıcak Konular

Mısır Yüksek Askeri Konseyi'nde yapılanma

28 Şubat 2014 08:51 tsi
Mısır geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, Yüksek Askeri Konsey'in savunma bakanı başkanlığında yeniden yapılanmasına ilişkin karar çıkardı.

Mansur tarafından yapılan değişikliğe göre, eskiden olduğu gibi Yüksek Askeri Konsey'in başkanlığını savunma bakanı yapacak ancak cumhurbaşkanı katılacağı herhangi bir toplantıya başkanlık yapacak.
Mansur dün, geçtiğimiz ay kabul edilen anayasa maddeleri doğrultusunda silahlı kuvvetler ile ilgili kanunda düzenleme yapıldığını duyurmuştu. Bunlar arasında en dikkati çeken savunma bakanının ordu dışından tayin edilmesini önleyen düzenleme olmuştu.

Yüksek Askeri Konsey 1973 yılında, dönemin Cumhurbaşkanı Enver Sedat tarafından kuruldu. Yüksek Askeri Konsey, Kasım 2011’de gerçekleştirilen milletvekili seçimlerine kadar, yeni kanunlar hazırlamak ve yürürlüğe koymakla sorumlu bir organ işlevini gördü.

Mısır'da, Hüsnü Mübarek iktidarına son veren devrimden sonra yönetimi, idari bir organ olan Yüksek Askeri Konsey devraldı.

Mısır Yüksek Askeri Konseyi, ordunun bütün birimlerini temsil eden 21 kıdemli subaydan meydana geliyordu. Ancak Mısır'ın askeri darbe ile görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yaptığı sürpriz değişikliklerden sonra bu sayı değişerek 19'a indi.

Mursi'nin 30 Haziran'da cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturması ile başlayan yeni dönemde, atanmış askerlerden oluşan Yüksek Askeri Konsey'in, ülkenin demokratik yollarla göreve gelmiş ilk sivil cumhurbaşkanının yetkilerini kısıtlayıcı tavrı rahatsızlık uyandırdı.

Mursi, 5 Ağustos 2012'de Kuzey Sina'daki İsrail sınırında yer alan polis karakoluna düzenlenen ve 16 güvenlik görevlisinin ölümüyle sonuçlanan saldırının ardından sivil iktidar üzerindeki askeri vesayeti kırmak için iki kıdemli general ile istihbarat şefini görevden almış ve ani bir hamleyle Yüksek Askeri Konsey'in komuta kademesini dağıtmıştı.

aa


Bu haber 453 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,916 µs