En Sıcak Konular

Filistinliler tapuları için Ankara'da

28 Şubat 2014 12:08 tsi
Filistinliler, toprak mülkiyetlerini kanıtlamak için Ankara'daki Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'ne başvuruyor.

Filistin'de 1856 yılında başlayan ve 1915'te son bulan Osmanlı tapu kayıt döneminde vatandaşlara ait olan taşınır ve taşınmaz mallara ait bir çok kayıt başkent Ankara'daki Osmanlı arşivlerinde korunuyor.

Bugün özellikle Doğu Kudüs'teki topraklarda hak iddia eden İsraillilere karşı toprak mülkiyetini ispat etmek isteyen Filistinliler, Osmanlı arşivindeki tapu senetlerine müracaat ediyor.

AA muhabirine açıklamada bulunan Arap Araştırmalar Merkezi Harita Dairesi Başkanı Halil Tüfekci "1856 öncesinde tescil işlemleri şer'i mahkemelerde yapılıyordu, Osmanlı döneminde ise tapu dairesinde yapıldı. O dönemde gerek eski Kudüs'te gerek çevresindeki bölgelerde tapular sahiplerinin adına kaydediliyordu. İngiliz mandası döneminde belgelerin çoğu kayboldu. Şimdi özellikle Kudüs içinde Filistinlilerle İsrailliler arasındaki çekişmeli davalarda Osmanlı arşivinde bulunan tapu senetlerinin asıllarından çok faydalanıyoruz.'' diye konuştu.

Osmanlı arşivi Filistinlilere açıldı

''Türkiye, 2009'da İsrail hükümeti, Kudüs'teki Eş-Şeyh el-Cerrah ve Kubaniye Ummu Harun bölgelerindeki Filistinli aileleri tahliye etmeye başladığında Filistinlilere Osmanlı tapusundan istifade etme hakkı tanıdı'' diyen Tüfekci, şöyle devam etti:

"İsrailli bir grup bu topraklarda 1920'li yıllardan bu yana hak iddia ediyordu. Sorun mahkemeye taşındı. Ben de Ankara'ya gidip Osmanlı arşivindeki tapu senetlerinin asıllarına ulaştım. İsraillilerin 1970'te mülkiyeti Filistinlilerden alıp İsraillilere verdiğini gördüm. Filistin'e dönüp belgeyi davayı gören mahkemeye sundum ancak zaman aşımı iddiasıyla kabul görmedi'' diye konuştu.

İsrail mahkmelerinde toprak mülkiyetiyle ilgili halen devam eden davalar olduğunu belirten Tüfekci, belgelerin eski olduğu gerekçesiyle İsrail tarafından tanınmadığını sadece Filistinliler arasındaki meselelerde kabul gördüğünü belirtti.

aa

Bu haber 468 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    16,661 µs