En Sıcak Konular

İngiltere, Merkel'den beklediğini duyamadı

28 Şubat 2014 12:26 tsi
İngiliz Başbakan Cameron, Alman Başbakan Merkel'den beklentilerine olumlu cevap alamadı, tarihi salonda parlamenterlere hitap eden Merkel, İngilizleri hayal kırıklığına uğrattı

Alman Federal Başbakan Angela Merkel, Londra ziyareti sırasında Lordlar ve Avam Kamarası üyelerinin biraraya geldiği büyük bir salonda, konuştu. Merkel'den önce bu salonda eski Cumhurbaşkanı Richard von Weizsaecker ve daha önce de eski Başbakan Willy Brandt konuşmuştu.

Merkel konuşmasının başında burada bulunmaktan büyük şeref duyduğunu, bu davetin iki ülke arasındaki yakın bağlılığın bir ifadesi olduğunu söyledi. Başlangıçta İngilizce konuşan Merkel, sonra konuşmasını Almanca olarak sürdürdü. 1990 yılında eşiyle beraber Londra'ya geldiğini ve Hyde-Park'ta konuşmacı köşesine (Speaker Corner) giderek, bir Doğu Almanyalı olarak burayı 'konuşma özgürlüğü'nün bir sembolü olarak gördüğünü belirtti.

Merkel'in de konuşmasında dile getirdiği gibi İngiliz Başbakan David Cameron, İngiltere'nin Avrupa politikasına Alman Başbakan'dan destek bekliyordu. Cameron, AB sözleşmesinde bazı değişiklikler yapılarak özellikle işgücünün üye ülkeler arasındaki serbest dolaşımını kısıtlamak ve çalışma süresiyle ilgili yönetmelikleri azaltmak istiyor. 2017'ye kadar da İngiltere'nin AB'de kalıp kalmaması konusunda bir halk oylaması planlıyor.

Alman Başbakan, İngiliz Başbakan'ın bu beklentilerini dile getirerek bu konuda maalesef İngilizleri hayal kırıklığına uğratmak zorunda olduğunu belirtti. Ancak bunun, İngiltere'nin AB'de kalması için hiçbir ödün verilmeyeceği yönünde de sözler söylemesini bekleyenler için de geçerli olduğunu kaydetti. Daha sonra Merkel, 1986'da Weizsaecker'in yaptığı konuşmadaki sözleri aktararak, 'İngiltere, AB'de önemli bir yeri olduğunu kanıtlamak zorunda değil.' dedi.

Merkel konuşmasında AB ile ilgili temel prensipleri tekrarlayarak bir başarı hikayesi olan Avrupa birliğinin devam etmesi gerektiğini, daha güçlü Avrupa kurumlarına ve güçlü ulusal devletlere ihtiyaç bulunduğunu belirtti. Avrupa'da yerellik ilkesine de saygı gösterilmesi gerektiğini savundu.

AB'nin serbest ticaret, çalışanlar için serbest dolaşım ve 'Sınırları olmayan bir Avrupa' gibi prensiplerinden vazgeçilemeyeceğini söyleyen Merkel, aynı zamanda İngiltere'nin AB'deki yerini de takdir ettiğini ifade etti. AB'nin güçlü bir sesi olan bir İngiltere'ye ihtiyacı olduğunu, Almanya ile İngiltere arasında bazı görüş ayrılıkları olsa da her iki ülkenin, kuvvetlerin birleşmesiyle oluşan güçlü ve rekabet yapabilecek bir Avrupa Birliği hedefine sahip olduklarını kaydetti.

Merkel konuşmasını İngilizce tamamladı ve İngiliz parlamenterler tarafından kibarca alkışlandı. Daha sonra Alman Başbakan ve İngiliz Başbakan iş yemeğinde biraraya geldiler. Merkel, Londra ziyareti sırasında Kraliçe II. Elisabeth'i de ziyaret etti.



Bu haber 617 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,339 µs