En Sıcak Konular

Davutoğlu Ukrayna'ya gidiyor

28 Şubat 2014 18:24 tsi
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Ukrayna'yı ziyaret ederek ilgili tüm taraflarla görüşmeler gerçekleştireceğini açıkladı.

Bulgaristan ziyareti kapsamında gazetecilere açıklamada bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ukrayna'nın yeni dışişleri bakanıyla bir telefon görüşmesi yaptığını ve bugün Bulgaristan'ın Şumlu kentini ziyaretinin ardından Ukrayna'ya geçeceğini belirtti.
 
Davutoğlu, "Yarın Ukrayna’ya resmi ziyarette bulunacağım. İlgili tüm taraflarla görüşmeler gerçekleştireceğiz. Tabii Kırım’daki gelişmeleri özellikle yakından takip ediyoruz. Ukrayna Dışişleri Bakanı dışında Polonya Dışişleri Bakanı’yla da kendi talebi üzerine bir görüşmemiz oldu. Bütün ilgili ülkelerle yakın temas halindeyiz. Gerektiğinde muhataplarımla telefon görüşmeleri de yapacağım" diye konuştu.
 
Temaslarında Kırım’a dair ne gibi mesajlar verdiğinin sorulması üzerine Davutoğlu, şunları kaydetti:
 
"Ukrayna, Avrasya’da istikrar anlamında en önemli ülkelerden, bizim de dost ve müttefik komşumuz olan bir ülke. Ukrayna içinde de Kırım, hem stratejik konumu itibariyle hem de çok etnikli, çok dinli yapısıyla özel öneme sahip. Ukrayna’da barış olmadan, istikrar olmadan Avrasya’da olması güç. Kırım'da olmadan da Ukrayna ve Karadeniz’de istikrar çok güç. O bakımdan, Kırım’daki gelişmeleri çok yakından takip ediyoruz."
 
Kırım Tatarlarının durumuna da değinen Davutoğlu, Türkiye'nin Kırım’daki Tatar ve Türk soydaşlarla yakın temas halinde olduğunu vurgulayarak, "Ümit ederiz ki, Kırım’da değişik etnik ve dini geçmişe sahip olan bütün Kırımlılar barış içinde şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da yaşarlar" dedi.
 
Son 20 sene içinde Kırım'ın bu anlamda çok önemli bir gelişme kaydettiğine dikkati çeken Davutoğlu, şunları söyledi:
 
"Kırım, Karadeniz'de de Ukrayna'nın Türkiye'ye açılan bir kapısı. Türkiye ve Rusya'yla ilişkilerde çok önemli konuma sahip bir bölge. O bakımdan, Kırım'ın Ukrayna toprak bütünlüğü içinde ve özerkliğini de koruyarak barış içinde bir çözüme ulaşması bütün taraflar, komşu ülkeler ve başta Ukrayna için son derece önemlidir. Gece gündüz gelişmeleri takip ediyoruz ve gereken her türlü çalışmayı yapıyoruz."
 
Yakından takip ediyoruz
 
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit ve beraberindeki heyeti kabul etti. Heyet, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nden, Kırım'daki soydaşlara destek vermesi ve gücünü göstermesini istedi.
 
Çiçek, Ukrayna ve Kırım'daki gelişmeleri yakinen takip ettiklerini dile getirdi. Yaşadıkları coğrafya dört bir yanında, uzunca zamandan beri bir kısım acılar yaşandığını,  istikrarsızlığın sürdüğünü belirten Çiçek, buna Ukrayna'nın da eklendiğini söyledi.
 
Ukrayna'nın kendileri açısından önemine işaret eden Çiçek, aynı hafızayı paylaştıklarını, komşu ülke olduklarını, çok yakın ilişkilerin bulunduğunu anlattı. Çiçek, iki ülke arasında yüksek düzeyli işbirliği çabalarının bulunduğunu vurgulayarak, belli süreden beri burada istikrarsızlık, karışıklık yaşandığını, krizin derinleştiğini belirtti. Çiçek, krizin daha fazla derinleşmemesi için Türkiye'nin bir kısım çabaların içinde olduğunu bildirdi.
 
TBMM Başkanı Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Ukrayna ile iki nedenden dolayı ilgileniyoruz. Birincisi komşu ve yakın işbirliği içinde olmamız. İkincisi ise Kırım Özerk bölgesinde yaşayan soydaşlarımız var, onların hakları, hukuklarının korunması, geçmişteki acıların bir defa daha yaşanmaması bakımından Türkiye, bu konuyu yakinen takip ediyor. Zannediyorum yakında Dışişleri Bakanımız da Ukrayna'ya bir ziyaret gerçekleştirecek.
 
Olaya bakışımız şudur: Ukra'nın egemenliği, toprak bütünlüğü, halkın birliği bizim için önemlidir. Demokratik ilkeler çerçevesinde hiçkimseyi dışlamadan, herkesin hukukunu, haklarını koruyacak, diyalog, uzlaşı yoluyla çözüme kavuşturmasıdır. Bizim en fazla üzerinde duracağımız konu, Kırım'daki soydaşlarımızın, kardeşlerimizin haklarının, hukuklarının hiçbir şekilde ihlal edilmemesi, geçmişte yaşanan acıların bir daha bu kargaşada yeniden yaşanmaması önemlidir, esastır. O nedenle sağduyu çağrısı yapıyoruz.  Ukrayna'da barış ve huzurun bir an önce sağlanması, bunun da diyalog yoluyla olmasını arzu ediyoruz. Türkiye olarak bu yöndeki çabalara her türlü katkıyı bundan sonra da vermeye devam edeceğiz. Bununla ilgili Hükümet nezdinde elbette çalışmalar yapılıyor. Hepimizin kardeşi, soydaşlarımız, kültür, tarihimizin mirasçılarıdır buradaki insanlar, onlara elden gelen, ilgiyi, desteği de göstermeye devam edeceğiz. Bizim kendilerinden arzumuz, birlik ve beraberlik içinde, bu türlü günlerde dayanışma içinde olmaları,  emrivakiler karşısında daha soğukkanlı, itidalli davranmalarıdır."

aa

 

Bu haber 606 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,344 µs