En Sıcak Konular

Çözüm sürecinde hızlanma ve yavaşlama doğal

1 Mart 2014 22:39 tsi
Başbakan Yardımcısı Atalay, "Çözüm sürecindeki hızlanmaları, yavaşlamaları olağan karşılamak gerekir. Samimiyetimiz ve kararlılığımız devam ediyor" dedi.

 Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanan ve kamuoyunda "Demokratikleşme Paketi" olarak bilinen Temel Hak ve Hürriyetlerin Genişletilmesi Amacıyla Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın tümü üzerinde hükümet adına söz alarak, tasarı hakkında bilgi verdi.

Tasarının özgürlüklerin artırılması açısından önemli olduğunu belirten Atalay, Türkiye'nin 11 yılda demokratikleşme, sivilleşme ve normalleşme anlamında büyük kazanımlar elde ettiğini, temel hak ve özgürlük alanlarını genişleten, gündelik hayatı kolaylaştıran, toplumda güveni pekiştiren çok sayıda reform gerçekleştirildiğini söyledi.

Reformların; çok boyutluluğu, ilgilendirdiği geniş siyaset yelpazesi ve derin etkileri itibariyle "Sessiz Devrim" olarak anılmayı hak ettiğini dile getiren Atalay, "Son 11 yılda hukuk ve demokrasi alanında yaşadığımız sessiz devrimle birlikte yukarıdan dayatmacı, ceberut, kibirli devlet ve siyaset anlayışı artık gerilerde kaldı" diye konuştu.

Atalay, artık insanı için var olan, bütün vatandaşlarına karşı aynı mesafede duran devlet anlayışı olduğunu ifade ederek, meşruiyetin kaynağının sadece millet olduğunu, herhangi bir vesayet kalkanının söz konusu olmadığını belirtti.

Paketin getirdiği yenilikler

Atalay, paketteki "Andımız"ın kaldırılması, kamuda kılık kıyafet özgürlüğü, Mor Gabriel'deki arazilerinin iadesi gibi idari konuların hayata geçirildiğini anımsattıktan sonra tasarının getirdiği yeniliklerden bahsetti.

Pakette, genel ve yerel seçimlerde her türlü propagandanın farklı dil ve lehçelerde de yapılabilmesi, siyasi partilerin eş genel başkanlık sistemini uygulayabilmesi, beldelerde teşkilat kurma zorunluluğunun kaldırılmasının yer aldığını anlatan Atalay, Hazine yardımı için gereken oy oranının da yüzde 7'den yüzde 3'e düşürüldüğünü kaydetti.

Atalay, seçim barajı ile ilgili sundukları alternatiflerin tartışılmadığı ve üzerinde durulmadığı için pakette yer almadığını belirtti.

Toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılacak yerlerin belirlenmesinde sivil toplum ve sendikaların da görüşü alınacağını ifade eden Atalay, kapalı yer toplantı saatlerinin de en geç 23.00'ten 24.00'e uzatılacağını, hükümet komiseri uygulamasına son verileceğini söyledi.

Paketle farklı dil ve lehçelerde eğitim ve öğretim yapmak amacıyla özel okullar açılmasına imkan tanındığını anlatan Atalay, "Dünya örneklerini inceledik ve ana dillerde, farklı lehçelerde özel okulların açılması da ilk defa ülkemizde bu şekilde gündeme gelmiş oluyor" dedi.

Beşir Atalay, eğitim ve öğretim hakkının kullanılmasının engellenmesi, kamu hizmetlerinden yararlanılmasının engellenmesi, bireysel ibadetlerin engellenmesi ve yaşam tarzına müdahale suçlarına ilişkin cezaların artırıldığını dile getirerek, "nefret suçları" kavramının da ilk kez Türk Ceza Kanunu'na gireceğini söyledi.

Atalay, köy isimlerinin değiştirilmesi için referandum yapılması ile fitre, zekat ve kurban derisi gibi tasarruflara karışılmamasının da pakette yer aldığını kaydetti.

Çözüm süreci yürüyor

Tasarının çözüm süreciyle alakalı olduğunu dile getiren Atalay, şöyle devam etti:

"Süreç şu anda yürüyor ve çözüm sürecinin nihai hedefi terörün tamamen sonlandırılması. Çözüm süreci ülkemizde silahı aradan çıkarma, sözü, düşünceyi, siyaseti devreye alma sürecidir. Çözüm süreci çok büyük bir hassasiyetle, büyük dikkatle, yaralı duyguları tamir etme, karşılıklı güven tesis etme ve kardeşlik hukukunu yüceltme süreci olarak devam ediyor ve milletimiz tarafından da büyük onay görüyor. Özellikle, Doğu, Güneydoğu bölgeleri on yıllardır özledikleri normalleşme görüntülerini bu süreç sayesinde yaşıyorlar.

Çözüm sürecinin tıkandığı, kilitlendiği eleştirileri dile getiriliyor. Benzer sorunları yaşayan ülkelere bakıldığında bu tür süreçlerin inişli çıkışlı olduğu görülmektedir. Bu nedenle süreçteki hızlanmaları, yavaşlamaları olağan karşılamak gerekir. Bunlara bakarak umutsuzluğa kapılmamak, telaşa düşmemek gerekir. Hem samimiyetimiz hem de kararlılığımız devam ediyor. Unutulmamalıdır ki yaklaşık yarım asırdır devam eden terör problemini çözebilmek anlık bir mesele değil. Sabır, zaman ve emek istiyor. Çözüm sürecini yürütme konusunda kararlılık tamdır. Çözüm süreci hedeflerine ulaştığında siyaset kurumu daha güçlenmiş olacaktır ve bundan sonra sorunlar siyaset kurumu içinde konuşulacaktır."

Çalışma yürüyor

Milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlayan Atalay, Alevi kesimle ilgili bir çalışmanın şu anda yürütüldüğünü söyledi.

Bu paketin içinde Aleviler ile ilgili düzenlemelerin de olmasını çok arzu ettiklerini ifade eden Atalay, "Bu şu anda Türkiye'nin toplumsal meselesidir, bunun mutlaka en geniş şekilde görüşmelerle çözülmesi gerekir. Çok görüşme de yapıldı, ben kendim de görüştüm. Bu paket için 4 ay çalıştık, son günlere kadar ajandada hep durdu ama kendi aralarında da şey olamadı. Biraz daha olgunlaşmaya ihtiyacı var. Burada ana konu Cemevlerinin statüsü. O en önemli konulardan biriydi. Bu konuda bizim taahhüdümüz var, inşallah sizlerin de desteğiyle, mutlaka kendileri ile görüşerek..." diye konuştu.

Seçim barajına da değinen Atalay, şöyle konuştu:

"Onun ciddi şekilde partilerimiz arasında çalışılması lazım. Biz samimiyetle üç alternatif koyduk ama başka alternatifler de çıkabilir. Yüzde 10 barajı bizim getirdiğimiz bir uygulama değil, biz de buna teslim olduk. Şu anda yüzde 5 olabilir, sıfır olabilir, başka teklif de çıkabilir. Başbakanımız bu paketi açıkladığında bu 3 alternatif vardı. Bunu sunduk siyasi partilere. Bunun tartışma zemini gelişmedi, kendiliğinden gelişseydi... Şu anda da biz hazırız. Genel seçime bir yıldan fazla zaman var. Siyasi partiler bu konu üzerinde çalışsınlar, biz bu konuda hazırız. Biz 3 alternatif getirdik, siz 4. alternatif de getirebilirsiniz. Bunu bütün partiler birlikte çözmeli."

Atalay, "kamusal alanda ana dile niye karşısınız?" denildiğini belirterek, "Biz bu konularda samimiyetle çalışıyoruz. Hem ülkemizin birlik ve bütünlüğünü koruma, hem bütün bütün farklılıkları zenginlik olarak görme, saygı duyma, bütün değerleri birlikte yaşatma... Hepimizin amacı bu" dedi.

Bu konuyla ilgili dünyadaki örnekleri araştırdıklarını ifade eden Atalay, "Birden fazla resmi dili olan ülkeler, resmi dili bir olan ama eğitimde değişik uygulamaları yapan ülkeler. Çoğunda önce özel okulda başlıyor. Genelde uygulamada, biz daha önce resmi okullarda ana dilin öğretilmesini getirmiştik. Bir okulda eğer öğrenciler, 'ben şu dili öğreneceğim' diyorsa onlar için özel sınıf açılıyor. Bu şu anda bütün ana diller için geçerli. Kürtçe, Zazaca, Arapça, hangisi olursa olsun hakkıdır, ana dil çok değerlidir. Devlet ana dili öğretsin ama eğitim dili farklı bir şey. Çok mesai sarfetmek gerekiyor. Biz bu konuları çözmede samimiyiz" diye konuştu.

Hayret ediyorum

Beşir Atalay, "Türkiye'de demokratikleşme olmadı, Türkiye hiç değişmedi, bu paketin değeri yok" denildiğini belirterek, "Ben bazen hayret ediyorum, eski Türkiye'yi hiç mi bilmiyorlar. Eski Türkiye dediğinizde, işkenceler, faili meçhuller, toplu ölümler, tabular, yasaklar var. Geldiğimiz yeri neden inkar ediyoruz? Lütfen, lütfen. Daha fazlasına ihtiyacımız var, daima var ama Türkiye çok değişti, eski Türkiye değil. 11 yılda yasaklar, tabular bitti, her şeyi konuşuyoruz en azından. Biz bu konuşmalarla çok iyi yerlere gideceğiz, bundan emin olun. Yeterki şiddetin olmadığı, siyaset ortamında her şeyin konuşulduğu zemini yakalayalım" dedi.

AA



Bu haber 659 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,328 µs