En Sıcak Konular

Bağımsızlık oylanırsa Türkiye‘nin eli güçlenir

2 Mart 2014 09:48 tsi
Bağımsızlık oylanırsa Türkiye‘nin eli güçlenir Dönüm noktasındaki İskoçya, Britanya'dan koparsa ne olacak? İskoç Prof. Michael Keating'e göre; İskoçya bağımsızlık sonrası AB üyeliğini destekleyeceği için Türkiye'nin AB'de eli daha da güçlenir.

İskoçya 18 Eylül 2014 tarihinde İngiltere ile olan birlikteliğini bitirip bitirmeyeceğine karar verecek. Ulus genelinde yapılacak bağımsızlık referandumunun Avrupa’da benzer taleplerde bulunan Katalonya ya da Bask Bölgeleri gibi yerel yönetimleri etkileyeceği ve birliğe zarar vereceğini düşünen Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, İskoçya’nın bağımsızlık referandumunda Büyük Britanya’dan ayrılması durumunda tam üyelik için yeniden başvurması gerekeceğini ve üyeliğin ‘neredeyse imkânsız’ olacağını ifade etti. İskoçya ve Büyük Britanya arasındaki birliğin dağılması durumunda neler olacağını İskoç siyaset bilimci Profesör Michael Keating Akşam’a açıkladı:  

AB İÇİN ÇOK ÖNEMLİ FIRSAT

- İskoç halkı bağımsızlık yönünde oy kullanırsa bir çok değerimizle AB’ye zenginlik katacağımıza inanıyorum. Ayrıca İskoç halkının bağımsızlık sonrası Türkiye’nin AB üyeliğini destekleyeceğini ve Türkiye’nin AB’de elinin daha da güçlenebileceğini söyleyebilirim.

BİRLEŞİK KRALLIK YIKILABİLİR

- Krallıkların birleşmesi 400 yıl, parlamentoların birleşmesi ise 300 yıl önce gerçekleşti ancak Anglo-İskoç birlikteliği ciddi zorluklarla yüzyüze. Bu sadece İskoçya’nın kültürel anlamda İngiltere’den son derece farklı olmasından değil son yıllarda İskoçya’nın bir politik yapılanma içinde olmasından kaynaklanıyor. Birleşik Krallık İskoç milliyetçiliğinden değil, İngilizlerin ‘Krallıkların birlikteliği’ anlayışı yüzünden yıkılabilir.

BAŞINDAN BAŞARISIZ BİR PROJE

- İngilizlerin 400 yıllık birlik yönetiminde İskoçya’ya her daim müdahaleler oldu ve İngiltere İskoçya’nın ulusal kararlarında daimi etkili olmaya çalıştı. Bu başarısız bir projeydi. Eğitimden, sosyal yaşama, Anayasa’dan, yönetim şekline kadar İngiltere hiçbir zaman İskoçya’yı etkileyemedi ve halen etkisinden söz etmek mümkün değil. Tüm bu alanlarda İskoçya İngiltere’den tamamen farklı. Örneğin eğitim alanında İngiltere tüm eğitim kurumlarında özelleştirmeye giderken, İskoçya eğitim kurumlarını kamusal yönetimde bıraktı ve şu anda Avrupa’nın en iyi üniversite ve üniversite öncesi eğitim sistemlerinden birisine sahip.

İNGİLTERE AB ÜYELİĞİNİ ARTIK İSTEMİYOR AMA İSKOÇYA FARKLI

Jose Manuel Barroso’nun sözleri AB’nin ruhuna aykırı. AB demokratik entegrasyona dayalı ancak bağımsızlığını kazanan bir Avrupa ülkesinin birliğe üye olamaması kabul edilebilir bir düşünce değil. Ortada bir başka ciddi çelişki de söz konusu.

BAŞARILI BİR ÖRNEK

İngiltere AB üyeliğini artık istemiyor ancak İskoç halkı ve siyasetçileri AB yanlısı ve birliğe katılım istiyorlar. İskoçya, AB içerisinde ayrıca bağımsızlık taleplerinde bulunan ülkelerle barışçıl ve demokratik yolla nasıl ortak yol bulunabileceğine ilişkin başarılı bir örnek sergileyebilir.

PROFESÖR MICHAEL KEATING KİMDİR?

Aberdeen Üniversitesi’nde Siyasi ve Sosyal Bilimler Fakültesi eski Dekanı ve İskoç Politikaları Bölümü Başkanı Profesör Michael Keating, İskoç milliyetçiliği, Avrupa siyaseti ve bölgesel yönetimler konularında 17 kitap yazmış bir isim. Prof. Keating İskoçya’nın bağımsızlık yolunda önemli bir ağırlığı olan Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Konseyi üyesi. 

Bu haber 741 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,601 µs