En Sıcak Konular

Kutupların gizli hazineleri

3 Mart 2014 10:05 tsi
Kutupların gizli hazineleri Nadir minerallerden bilinmeyen canlı türlerine...

İnsanların yeni bir tufan yaşamaya hazırlanmaları zamanı geldiğine ilişkin apokaliptik tahminlerin yanısıra iyi haberlere de işaret edilebilir. Daha önce kalın bir buz tabakası altında saklı bulunan rezervlerden yararlanmak mümkün oluyor. Söz konusu petrol ve doğal gazın yanısıra pekçok diğer minerallerdir.

Bilim adamlarının tahminlerine göre Arktik’te buzların erimeye devam etmesi durumunda daha yüzyılımızda Kuzey Buz Okyanusunda buzlar kalmıyacağı dönem yer alacak. Bilim adamları şu kanıda birleşiyorlar: son yıllarda yaşanan sayısız doğal kataklizmaların, bu arada ABD’deki görülmedik soğuk havaların, Avrupa’da yer alan su baskınlarının ve Rusya’da kış mevsiminde havaların sıcak geçmesinin nedeni, Kuzey Kutup bölgesinde buzların erimesidir. Sanayiciler ve ekonomistler iyimser planlar kuruyorlar. Buzulların erimesi sonucu mineraller çıkarımı için yeni ufuklar açılıyor. Bu arada Arktika’teki maden yataklarının işletilmesi sayesinde Rusya’nın Kuzey bölgesinin sosyo-ekomnomik bakıman gelişmesi için daha büyük olanaklar oluşacak. Bölgenin diğer oyuncuları için de bu, prensip bakımından perspektifli ticari gelişme yönü olacak. Ulusal Enerji Güvenliği Fonunun çalışanı Aeksandr Paseçnik şu kanıdadır:

Öncelikle enerji rezervleri büyük önem kazanıyor. Arktik’te yapılacak enerji rezervleri çıkarımı uzun süreli perspektifte önemli rol oynıyacak Petrolün fiyatlaı arttığı takdirde Arktik’teki petrol yataklarının işletilmesi daha büyük hız alabilir.

Uzmanlar birkaç yıldır şu kanıyı belirtiyorlar: Arktik bölgesine sahip olacaklar, petrol ve doğalgaz piyasasında üstün konum alacaklar. Bunun için de Arktik’te yakıt çıkarımı çok güç olduğu halde pekçok ülkeler, bu arada yakın olmayan ülkeler bu bölgeye ilgi gösteriyorlar. Aleksandr Paseçnik sözüne devamla şunu söyledi:

Bilindiği gibi pek çok ülkeler, hatta hiç bir zaman kar görmemiş ülkeler, Arktik alanlarına hak iddia ediyorlar. Örneğin Çin, bu bölgede her hangi bir varlığını sağlamak için Arktik filosunu, bu arada buz kıran tipi gemiler inşa ediyor.

Gerçekten yakıt yataklarının işletilmesi, bölgede belirli derecede varlığını sürdüren ülkeler için öncelikli amaçtır. Uzman İgor Davidenko ilgili rekabetin Arktik bölgesinin militarizasyonuna yol açabileceğini belirterek şunu söyledi:

Gerçekte Kuzey Buz Okyanusunda yakıt yatakları çevresinde yer alan gelişmeler, bir çeşit savaş olarak nitelendirilebilir. Yavaş yavaş sakin ekonomik savaş yapılıyor. Arktik ile hiç ilişiği olmayan Japonya tarafından savaş gemileri de, buz kıranlar da, teknik bakımdan yetkin gemiler de inşa ediliyor. Ve kıta sahanlığındaki rezervlerin paylaştırılmasına katılacak oyuncular arasında Japonya da bulunacak. Bu konu üstüne mutabakata varmak gerek. Kuzey bölgesi yüzünden dünya savaşının başlamasına meydan verilmemelidir. İnsanlığın aklı başından giderse dünya savaşı başlayabilir.

Bugün bilinen mineral yataklarının hemen hemen tümü bölge ülkelerinin ekonomik alanlarına dahildir. Rusya pekçok mineraller çıkarımı bakımından dünyada üstün rol oynayan ülkeye dönüşebilir. Arktik tabii kaynaklar deryasıdır. Söz konusu yalnız petrol ve doğalgaz değil. İgor Davidenko sözüne devamla şunları anlattı:

Arktik’te elmas yatakları, altın, antimon ve kalay gibi nadir mineraller yatakları bulunuyor. Yakutya’nın Kuzeyinde Tiksi limanı yakınında bulunan Tomtor adlı niobiyum,nadir toprak ve apatit yatağı büyük dikkate değerdir. Dünyada Tombor yatağının benzeri yok. Bu da Arktiktir.

Arktik bölgesinin benzersiz biyosferi de dikkati çekiyor. Arktik’te nadir hayvanların yanısıra büyük miktarda değişik tür balıklar yaşıyor. Yalnız Barents denizinde dünyadaki deniz ve okyanuslarında tutulan balık miktarının %5 kadarı elde ediliyor.

Rusya'nın Sesi



Bu haber 959 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,953 µs