En Sıcak Konular

Türkiye için karar vakti

4 Mart 2014 10:09 tsi
Türkiye için karar vakti Kapımızda savaş senaryoları yazılırken biz biribirimizi yemekle meşgulüz!

Christian Science Monitor gazetesinin internet sitesinde uluslararası ilişkiler uzmanı Zbigniew Brzezinski'nin Ukrayna'daki kriz üzerine görüşleri yayınlandı. Başta Kırım olmak üzere Orta Avrupa'ya Rusya'nın askeri müdahalesi ihtimalinin açıkça belirtildiği günlerde, soğuk savaş sırasında ABD yönetiminin en etkili isimlerinden biri olan Brzezinski'nin görüşleri özetle şöyle:

"Batı'nın stratejisi Putin'in planlarını zorlaştırmak üzerine olmalı. Çatışmaya girmemesi için ona seçenekler sunulmalı. Öteki taraftan, eğer silahlı bir çatışma çıkarsa bunun Rusya için çok kötü sonuçları olacağına dair uyarılması gerekiyor. Ukrayna'daki yeni hükümeti resmen tanımalıyız, ki bence o hükümet halkın iradesini temsil ediyor. Meşru bir hükümet. Bunun yanında NATO acil durum planlarını hayata geçirmeli, Orta Avrupa'ya askeri kuvvetler yerleştirmeli ki, eğer savaş çıkarsa ve yayılırsa buna karşılık verebilelim. Eğer Avrupa Birliği dünyada bir rol almak istiyorsa, buradan başlaması gerekiyor. Ve bu da, Ukrayna'nın dağılan ekonomisini düzeltmek için para koyması demek. Almanya da AB'deki en güçlü ve zengin ekonomi olduğu için, liderliği ele almalı."

Soğuk savaş dengelerinin tekrar oluştuğuna dair analizlerin güngeçtikçe yayınlaştığı bir iklimde, Polonya gibi her iki dünya savaşında da çok ağır darbe almış Orta Avrupa ülkeleri Rusya'nın Ukrayna konusunda gösterdiği "şahinliği" korkuyla izliyor. Polonya'nın NATO'yu acil toplantıya çağırması boşuna değil. Güney Asya derken şimdi 3. Dünya Savaşı senaryoları burnumuzun dibinde yazılmaya başlandı.

Peki Türkiye bu krizde nasıl bir rol oynuyor? Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun acil Kırım ziyareti bu konuda Ankara'nın aktif ve yapıcı bir rol oynamak istediğini açıkça gösterdi. TRT'de katıldığı bir programda şunları söyledi:

"Ukrayna krizi bir anda önümüze öylesine bir tablo çıkardı ki soğuk savaş sonrası istikrarın, hala istikrar denecek sağlam bir zemine oturmadı. O bakımdan her an tetikte olmamız gereken, her an benzer krizlere karşı bağışıklık diyebileceğimiz bir sistemi harekete geçirmemiz lazım"

Ancak Ankara seçim sath-ı mailine girerken, iç politikada sıkıştırılmak isteniyor. Mısır, Suriye, Irak, Ukrayna başta olmak üzere bölgede son derece önemli hadiseler yaşandığını ifade eden Başbakan Erdoğan, "Ancak bu muhalefet içeride kurduğu tuzaklarla içeride yaptığı tahriklerle Türkiye'nin enerjisini, ilgisini adeta bloke etmeye çalışıyor. İftirayla dedikoduyla montaj kasetlerle gerilimle şiddetle muhalefet çok açık şekilde Türkiye'yi dünya gündeminden koparmaya çalışıyor" diyerek durum hakkında önemli bir tespitte bulunuyor.

Türkiye bir savaş durumuyla karşı karşıya iken, hem milli güvenliğinde oluşmuş köstebek deliklerini kapatmaya çalışıyor, hem de iç politikada çok önemli bir hesaplaşmaya maruz bırakılıyor, "enerjisi" tüketilmeye çalışılıyor.

www.iyibilgi.com  özel



Bu haber 3,156 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,382 µs