iyibilgi Ankara iyibilgi Ankara

En Sıcak Konular

Üniformalarında işaret yok, çünkü…

4 Mart 2014 12:10 tsi
Üniformalarında işaret yok, çünkü… Her ordu üniformasında rütbe, bröve, arma, kısaca hangi ülkenin askeri olduğunu gösteren bir ‘işaret’ taşır. Rus askerleri Kırım’ı işaretsiz işgal etti. İyi ama herkesin bilip, gördüğü neden gizlenir?.. iyibilgi Ankara

Bugün Rusya ordusunun Ukrayna ve özellikle Kırım’daki hamlelerini okurlarına duyuran bazı Türk gazeteleri şu tür başlıklar kullandılar; “Rusya’nın sessiz işgali genişliyor” veya “Kırım tek kurşun atmadan düştü”.

Ancak ‘bir farklılık hissetmiş’ duran bu manşet-büyük çoğunluk bu hissiyatı da haberlerine yansıtamadı-‘neden sessiz’ veya ‘neden tek kurşun atılmadan’ sorularını sormadı, haliyle yanıtlamadı da.

İşaretsiz…

En ilgi çeken bir konu Rus ordusuna mensup askerlerin, üniformalarında herhangi bir işaret taşımamalarıydı. Özellikle de “aidiyet” gösterecek, Rus askeri olduğunu gösterecek askeri işaretler hiç bulunmamasıydı.

Moskova’nın bu konu üzerinde özellikle durduğu anlaşılıyor. Çünkü örneğin Gürcistan savaşında böyle bir durum yoktu. 2008’deki savaşta-Kırım’dan farklı kurşun atılmıştı!-Rus askerleri ve gereçleri aidiyet gösteren işaretler taşıyorlardı.

‘İşaretsiz ordu’-ki askerler kimi zaman gizleme amacıyla da kıyafetlerini sadeleştirirler veya esir düşerlerse belli olmasın diye rütbeli subaylar, rütbeleri çıkarırlar -gizlenme amacıyla olamaz. Çünkü bütün dünya biliyor ki, operasyonu yapan Rusya ve Rus askerleri.

İlk teşhis, Rusya’nın küresel kamuoyuna ‘işgalci’ ülke havası vermemek için ‘işaretsiz ordu’yu tasarlanmış gibi görünüyor. Bunu doğrulayan bir başka veri de “tank” kullanılmaması. Tank, işgal ve savaş vurgusunu çok kuvvetli yapan bir askeri araç ve TV’lerde gazetelerde göründüğü an bu mesajı zihin altına gönderiyor. Oysa Rusya, işaretsiz askerlerle beraber tank kullanmıyor, zırhlı araçlar kullanıyor.

Taraf değiştiren ordu...

Ancak askeri sistematiğin üniforma ve işaretler taşımasının bir anlamı daha var ki, çok daha işlevsel. Savaş sırasında ve alanında “dostlar” tarafından tanınmak. Hatta bazen-güç gösterisinin bir parçası olarak-“düşman” tarafından da tanınmak. Dost güçler tarafından tanınmamak, çatışma ve savaş alanlarında büyük trajediler üretmiş ve her ordunun tecrübesinde yer etmiş bir durum. Kaldı ki, bu örnekte savaştaki ağırlı belli bir ordunun işaretsiz kalması da garip. Peki, bu risk hangi halde göze alınabilir? Cevap için başlıkları yeniden hatırlamak gerekebilir; “Tek kurşun atılmadan!”

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,771 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,568 µs