En Sıcak Konular

Beş ülkeden işkenceye karşı girişim

5 Mart 2014 09:40 tsi
Danimarka, Şili, Gana, Endonezya ve Fas Dışişleri bakanları, işkenceye karşı BM sözleşmesinin daha etkin uygulanması için girişim başlattı.

Birleşmiş Milletlerin (BM) "İşkence ve diğer zalimane, insanlık dışı veya küçültücü muamele veya cezaya karşı sözleşmesi"nin evrensel boyutta onayı ve etkin şekilde uygulanması için Danimarka, Şili, Gana, Endonezya ve Fas tarafından İsviçre'nin Cenevre kentinde girişim başlatıldı.
 
Danimarka Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, BM sözleşmesinin dünya genelinde onayı ve uygulanmasını amaçlayan girişimin İsviçre'nin Cenevre kentinde başlatıldığı belirtildi. Girişimin amacının ise işkence karşıtı sözleşmeye daha büyük uluslararası destek sağlama ve pratikte uygulanmasına uluslararası ilgiyi artırmak, BM'ye üye ülkelere teknik ve yasal yardımda sürekli ve koordineli destek sağlamak olduğu bildirildi.

İlgili ülkelerce yayımlanan ortak bildiride, BM'ye üye bütün ülkelerin, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'ndeki "Hiçkimse işkenceye maruz bırakılamaz, hiçkimseye zalimce, insanlık dışı veya onur kırıcı davranışlarda bulunulamaz ve ceza verilemez" sözlerini yerine getirmeyi vaat ettiği belirtilerek şöyle denildi:

"Son 60 yıldaki iyileşme ve ilerlemelere rağmen hala beyannamede ifade edilen vaatleri yerine getirmekten uzağız. Daha da kötüsü son 10 yıldan fazla bir süredir bunları değersizleştirme ve hatta işkence kullanımını savunma çabalarını görmekteyiz. Biz Şili, Danimarka, Gana, Endonezya ve Fas Dışişleri bakanları olarak tüm üyelere; dünyanın her bölgesinde tüm insanları işkence ve kötü muameleden korumak için daha iyi çalışabileceğimizi ve çalışmamız gerektiğini belirtiyoruz.

Konvansiyonun üzerinden 30 yıl geçti şimdi tüm hükümetleri küresel çapta konvansiyonun onaylanması ve somut bir pratiğe dökülmesi için aramıza katılmaya davet ediyoruz. Ülkelerimizdeki bütün sorunlarımızı çözdüğümüzü iddia etmiyoruz. Son yıllar, işkence ve kötü muamelenin her yerde olabildiğini gösterdi. Ama biz konvansiyonu onaylayarak, işkence karşıtı yasalar geçirerek riski düşürmek için adımlar atmış bulunuyoruz ve daha fazlasını yapmak istiyoruz. İnisiyatifin bir parçası olarak yeni işbirliği formlarını keşfedeceğiz."
 
Danimarka Dışişleri Bakanı Lidegaard

Danimarka Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard da yaptığı açıklamada, işkence konvansiyonunun küresel boyutta onay ve uygulanması için bir girişim başlatmış olmaktan büyük memnuniyet duyduklarını bildirdi.
İşkencenin insanlığa karşı en kötü saldırılardan biri olduğunu ve asla çözüm olmadığı gibi hiçbir şartta da kabul edilemeyeceğini vurgulayan Lidegaard, "İşkenceyi önleme, uzun süredir Danimarka'nın insan hakları politikasında önceliklidir. Bu girişimle Danimarka, Şili, Gana, Endonezya ve Fas, işkenceyi ortadan kaldırmak için pratik işbirliğini güçlendirme yoluna gitmişlerdir" dedi.

BM üyesi ülkelerden 40'ının hala işkenceye karşı sözleşmeyi imzalamadığına işaret eden Lidegaard, "Girişimin bir parçası olarak gelecek 10 yılda, devletlerin işkenceyle mücadelede bir diğerine nasıl yardımcı olacağına odaklanarak pozitif ve işbirliği içinde bir gündem oluşturacağız" ifadelerini kullandı.

aa
 



Bu haber 395 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,189 µs