En Sıcak Konular

ABD savaş gemisi Boğazlar'a doğru ilerliyor

5 Mart 2014 10:44 tsi
ABD, Montrö'ye göre 45 bin tonajı geçtiği için boğazlardan geçişi mümkün olmayan bir savaş gemisini Karadeniz'e gönderdi, geminin yakın bir zamanda boğazlardan geçmesi bekleniyor

Ukrayna krizi nedeniyle askeri hareketliliğin arttığı Karadeniz’e geçmek üzere Amerikan donanmasına bağlı bir savaş gemisi yönünü boğazlara çevirdi.

Al Jazeera Turk’te yer alan habere göre geminin birkaç gün içinde Çanakkale Boğazı’nda olması bekleniyor.

Montrö Boğazlar Sözleşmesine göre, Karadeniz’de kıyısı olmayan ülkelerin barış zamanında Türk Boğazlarından geçebilmesi için 15 gün önce bildirimde bulunması gerekiyor. ABD yaklaşık iki hafta önce bu bildirimde bulundu ve Boğazlar’dan geçmek için izin aldı.

ABD Donanması sözcüsü John Kirby 3 Mart’ta yaptığı açıklamada, ABD Donanmasının bölgeye hareket edebileceği gibi haberler olduğunu hatırlatarak, askeri gemilerinin rotalarını değiştirmeyeceklerini ancak önceden planlanmış operasyonların devam edeceğini söyledi.

Montrö Sözleşmesi, Karadeniz’e kıyıdaş olmayan ülkelerin savaş gemilerinin Karadeniz'de kalış süresine de kısıtlama getiriyor, en fazla 21 gün kalabiliyorlar.

Yine Montrö Sözleşmesine göre, sahildar olmayan ülkelerin Karadeniz’de bulundurabilecekleri askeri gemilerin toplam tonajı 45 bin tonu geçemiyor.

Planlı bir ziyaret için Yunanistan’ın Pire Limanına 4 Mart’ta yanaşan ABD donanmasına bağlı George Bush uçak gemisi, 333 metre ve 100 bin tonun üzerinde bir ağırlığa sahip. 5 bine yaklaşan mürettabatı bulunan bu geminin Karadeniz’e çıkması Montrö Sözleşmesine göre mümkün değil.

Ancak George Bush uçak gemisine eşlik eden küçük tonajlı başka askeri gemiler de var.

GÜRCİSTAN SAVAŞI SIRASINDA KRİZ OLMUŞTU

2008 Ağustos ayında Gürcistan ve Rusya arasında yaşanan çatışmalardan sonra, ABD, Türk Boğazları’ndan askeri gemi geçirmek istediğinde Ankara ve Washington arasında kriz yaşanmıştı.

Gürcistan’a askeri gemilerle insani yardım malzemesi götürmek isteyen ABD, Montrö Sözleşmesinde belirtilenden çok daha yüksek tonajlara sahip bir askeri hastane gemisini Boğazlardan geçirmek için zemin yoklamıştı. Ancak Ankara, Montrö Sözleşmesi’nin hiçbir biçimde ihlal edilemeyeceğini net bir biçimde Washington’a iletti.

ABD de insani yardım taşıdığını beyan ettiği, Montrö Sözleşmesi’nde belirtilen artlara uygun iki askeri gemi için bildirimde bulundu ve izin aldı.



Bu haber 429 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,658 µs