En Sıcak Konular

Avrupa'da kadınlar daha çok şiddete maruz kalıyor

5 Mart 2014 17:24 tsi
Avrupa'da kadınlara uygulanan şiddetin tahminlerden çok daha fazla olduğu, her üç kadından birine şiddet uygulandığı belirlendi.

Avrupa Temel Haklar Ajansı son yapılan bir araştırma sonuçlarına dayanarak AB ülkelerinde her üç kadından birinin gençlik yıllarından bu yana fiziksel ve cinsel şiddete maruz kaldığını bildirdi. Bu şekilde şiddet gören kadın sayısı Avrupa genelinde 62 milyonu buluyor ve bunlardan yüzde 5'ine tecavüz edildi.

Araştırmada kendisine soru yöneltilen kadınlardan yüzde 22'si, evli oldukları ya da beraber yaşadıkları eşleri tarafından fiziksel ve cinsel şiddete maruz kaldıklarını söyledi. Elle vurmak, saçlarını çekmek, itmek ya da sert cisimlerle vurmak, kadınlara uygulanan şiddet çeşitleri olarak görülüyor.

Araştırmada cinsel şiddet adı altında ise tecavüz ya da tecavüze teşebbüs eylemleri de kaydedildi. Bu tür şiddet, çoğunlukla günlük uygulanan şiddet olarak belirlendi. Hamile kadınlara bile cinsel şiddet uygulandığı tesbit edildi. Şiddete maruz kalan kadınların çok azı şikayetçi oluyor. Araştırmaya katılanlardan birçoğu içinde bulunduğu durumdan çok utandığı için polise gitmediğini söyledi.

Yabancı erkekler tarafından tecavüze uğrayan kadınların çoğunluğu ise polise giderek şikayetçi oluyorlar. Kendisine soru yöneltilenlerin yüzde 6'sı tecavüz edilme tehlikesi yaşadığını bildirdi. Her yirmi kadından birisi de tecavüz kurbanı olduğunu belirtti. Avrupa geneline bakıldığında bu oran sayı olarak 9 milyon kadının tecavüze uğradığını gösteriyor.

Avrupa ülkelerinde şiddete maruz kalan kadınların sayı olarak sıralamasına bakıldığında birinci sırada yüzde 52 ile Danimarka, ikinci sırada yüzde 47 ile Finlandiya ve yüzde 46 ile İsveç üçüncü sırada yeralıyor. En az şiddetin uygulandığı iki ülke ise Avusturya ve Hırvatistan. Bu ülkelerde kadınların yüzde 20'si şiddete maruz bırakılıyor.

Kadınlara şiddet konusundaki araştırma için 28 AB ülkesinde yaşları 18 ile 74 arasındaki 42 bin kadına sorular yöneltildi. Mülakatlar 2012 yılında yapıldı. AB'de şimdiye kadar buna benzer bir araştırma hiç yapılmamıştı.



Bu haber 509 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,052 µs