En Sıcak Konular

Başbakanlık binası için 133 bitki türü yok edildi

6 Mart 2014 09:48 tsi
Mahkeme 1. derece SİT alanında yapımı devam eden Başbakanlık binasının inşaatını durdurdu. Mimarlar Odası 133 bitki türünün yok edildiğini açıkladı. Başbakan ise “Sıkıntı yok Mayıs’ta açacağım” dedi.

An­ka­ra 11. İda­re Mah­ke­me­si, Ata­türk Or­man Çift­li­ği­’n­de (AOÇ) ya­pı­mı de­vam eden Baş­ba­kan­lık Bi­na­sı­’nın in­şa­atı­nı dur­dur­ma ka­ra­rı ver­di.  Mah­ke­me ka­ra­rı­na rağ­men in­şa­atın de­vam et­me­si­ne Or­man Mü­hen­dis­le­ri Oda­sı tep­ki gös­ter­di. 1. de­re­ce­de SİT ala­nı ilan edi­len ye­re in­şa­at ya­pı­la­ma­ya­ca­ğı­nı söy­le­yen Or­man Mü­hen­dis­le­ri Oda­sı Ge­nel Baş­ka­nı Ali Kü­çü­kay­dın, in­şa­atın bir an ön­ce dur­du­rul­ma­sı­nı is­te­di.

SİT DERECESİ 3’E ÇEKİLDİ

Ye­ni Baş­ba­kan­lık bi­na­sı­nın in­şa edil­di­ği 46 hek­tar­lık ara­zi ye­ni­den 1. de­re­ce­de SİT ala­nı ilan edil­di. Çe­şit­li mes­lek ör­güt­le­ri­nin yap­tı­ğı baş­vu­ru son­ra­sın­da An­ka­ra Ta­bi­at Var­lık­la­rı Böl­ge Ko­mis­yo­nu­’nun in­şa­atın ya­pıl­dı­ğı ara­zi­nin SİT de­re­ce­si­ni 1. de­re­ce­den 3. de­re­ce­ye çek­me­si­ne iliş­kin ka­rar An­ka­ra 11. İda­re Mah­ke­me­sin­ce bo­zul­du. Ka­ra­ra gö­re in­şa­atı­nın dur­ma­sı ve bi­na­nın yı­kıl­ma­sı ge­rek­mek­te. Mah­ke­me, in­şa­atın kül­tü­rel do­ku­ya za­rar ve­re­bi­le­ce­ği­ne de dik­kat çek­ti.Mah­ke­me ka­ra­rı­na rağ­men in­şa­atın de­vam et­me­si ise tep­ki­le­re ne­den ol­du.  

İNŞAAT DURMALI

Baş­ba­kan­lık bi­na­sı için 1.de­re­ce­de doğal ve tarihi sit alanın değiştirilmeye çalışıldığını belirten Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ali Küçükaydın,  mahkemenin kararına uyulması gerektiğini söyledi. Küçükaydın, “1. derece sit alanının 3. dereceye dönüştürme kararı iptal edildi. Şuan itibariyle inşaatın durması gerekir. Başbakanlık binasının yapılacağı yer sit alanları değildir” dedi. Küçükaydın, hükümetin kararı Danıştay’a taşımasını  beklediklerini kaydetti.

AĞAÇ­LAR YE­RiNE BE­TON YI­ĞIN­LA­RI

Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) İle ODTÜ ormanları dışında Ankara’da başka bir ormanlık alanın bulunmadığını dile getiren Küçükaydın, inşaat için binlerce ağacın kesildiğine vurgu yaptı. 2011 yılında dava açtıklarını hatırlatan Küçükaydın, 2 buçuk yıl sonra gelen karara da tepki gösterdi. Küçükaydın, “Geç gelen karar ağaçların yerine beton yığınlarını koydurttu” ifadesini kullandı.

İnşaat alanının harabe yerine döndüğünü savunan Küçükaydın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sözünü tutmadığını ifade etti. Küçükaydın, “Buradaki ekosisteme karışılmadan yapılacak’ denildi. Ancak her taraf heba olmuş durumda.  Yeni fidanlar dikerek yarım asırlık ormanların yeri tutulmaz. Politik söylemlerle bu iş yapılmaz” diye konuştu. Ayrıca Küçükaydın, Başbakanlık binası için 133 bitki türünün yok edildiğini de sözlerine ekledi.

Erdoğan rest çekti: Güçleri yetiyorsa yıksınlar

Baş­ba­kan Re­cep Tay­yip Er­do­ğan, AOÇ ara­zi­ne ya­pı­lan Baş­ba­kan­lık bi­na­sı­nın hu­ku­ka uy­gun in­şa edil­di­ği­ni sa­vun­du. Er­do­ğan, “Bi­ri­le­ri ka­rar al­mış. Hu­kuk fi­lan bil­mi­yor­lar. Baş­ba­kan­lık bi­na­sı­nı ya­pa­rız kim­se de bu­na en­gel ola­maz. Güç­le­ri ye­ti­yor­sa gel­sin­ler yık­sın­la­r. Ya­pı­mı ile il­gi­li sı­kın­tı söz ko­nu­su de­ğil. İn­şal­lah ni­san, ma­yıs gi­bi be­ra­ber açı­lı­şı­nı ya­pa­ca­ğı­z” de­di.

FATMA EREN - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 430 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,117 µs